FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Anglia új erdészeti minisztere

Mary Creagh Anglia és az Egyesült Királyság erdészete számára fontos időszakban veszi át a miniszteri tisztséget (Kép: PA).

Mary Creagh, aki több mint 14 éve az első munkáspárti politikus, aki az ágazatot felügyeli, ígéretet tett arra, hogy megvédi a nemzet fáit és erdeit, miközben kötelezettséget vállal arra, hogy teljesíti az új kormány ültetési célkitűzéseit.

ANGLIA új erdészeti minisztere szerint az ágazat „létfontosságú szerepet fog játszani” az ország nettó nullára vonatkozó célkitűzéseiben.

Az előzetes adatok szerint Anglia a 2024. március végét megelőző 12 hónapban 4550 hektárra növelte az erdőterületek létrehozásának szintjét. Bár ez még mindig elmarad az egész Egyesült Királyságra vonatkozó 30 000 hektáros éves cél eléréséhez szükséges aránytól, az elmúlt évekhez képest ez jelentős növekedést jelent, bár a tűlevelű fajok csak 430 hektárt tettek ki az összterületből.

Creagh asszony Rebecca Pow-t váltja, aki egyike volt a hónap elején leváltott konzervatívok százainak.

„A természet Nagy-Britanniában haldoklik” – mondta Mary Creagh, Coventry East képviselője. „Ezért az új kormány elkötelezett a környezetvédelmi törvény céljainak megvalósítása mellett.

“Bevezetünk egy faültetési munkacsoportot, hogy felgyorsítsuk a faültetéseket, három új nemzeti erdőt hozunk létre, és növeljük a fák lombkoronáját és az erdősültséget négy nemzetünkben. Csak így tudjuk megvédeni értékes élőhelyeinket és elérni a nettó nullát.

“Az erdészeti ágazat létfontosságú szerepet fog játszani ebben a küldetésben. Partnerségben együttműködve biztosítjuk a jövő zöld munkahelyeit, és megvédjük fáinkat és erdeinket az elkövetkező generációk számára.”

A Confor szóvivője megerősítette, hogy írtak az új erdészeti miniszternek, és várják a vele való együttműködést. A szóvivő hozzátette: „A Confor vezérigazgatója, Stuart Goodall többször is találkozott Creagh asszonnyal, amikor még árnyék környezetvédelmi miniszter volt.

„Reméljük, hogy erdészeti miniszterként Creagh asszony legalább fenntartja – ha nem növeli – az angliai fásítás növekedésének lendületét, emellett elősegíti a hazai faanyag nagyobb mértékű felhasználását, és támogatja Anglia erdő- és erdőállományának – mind a kemény-, mind a puhafa faanyagnak – a fenntarthatóbb kezelését.”

Stuart Goodall (balra) – Steve Reed (jobbra)

Máshol az erdészeti vezetők üdvözölték a lehetőséget, hogy együtt dolgozhatnak az Egyesült Királyság új környezetvédelmi miniszterével.

Steve Reed OBE, Streatham és Croydon North képviselője a múlt hónapban lett az első munkáspárti politikus, 2010 óta, ebben a pozícióban.

A korábbi tanácsos és kiadó, Reed úr korábban árnyék környezetvédelmi miniszter volt, és most Sir Keir Starmer kiáltványában tett ígéretének megvalósítása a feladata, miszerint három új nemzeti erdőt hoz létre Angliában.

„Életem kiváltsága, hogy vezethetem ezt a minisztériumot és szolgálhatom nagyszerű országunkat” – mondta kinevezése után. „A munka most kezdődik.” A kinevezését követő hetekben Reed úr az angliai vízügyi ágazat és a mezőgazdaság körüli kérdéseket helyezte előtérbe.

Stuart Goodall, a Confor vezérigazgatója üdvözölte, hogy a képviselő elismerte az erdők létrehozásának fontosságát. Stuart így nyilatkozott: „Az a helyzet, hogy az emberek, akiket a kormányzat nem támogatott, nem tudták, hogy a kormányzatnak van-e szüksége a pénzre: “Örömmel találkoztam Reed úrral a Munkáspárt 2023-as konferenciáján a Confor standján, és beszélgettünk az ágazat növekedési potenciáljáról, a faanyagbiztonság és a jövőbeli fakészlet fontosságáról, valamint a szarvasok és a szürke mókusok okozta károk komoly kihívásról.

“A Munkáspártnak hagyományosan nem volt egyértelmű politikája az erdészeti és faipari ágazatra vonatkozóan, de a választási kampányban elismerte, hogy növelni kell az erdők létrehozásának szükségességét.

“Sue Hayman bárónő korábban üdvözölte a korábbi kormányzat Faanyag az építőiparban ütemtervét, amelynek kidolgozásában a Confor segített, és jelezte, hogy a Labour szeretné, ha ezt hatalomra kerülve megvalósítanák. Ezért pozitív, hogy Sue-t parlamenti államtitkár-helyettessé nevezték ki.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forestry Journal

Előző cikk

Erdei Vándorok - túl a féltávon

Következő cikk

Faipar fejlődése 2040-ig



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések