FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Angol Nemzeti FaStratégia

Tom Barnes társszerző a Confor decemberi konferenciáján mutatta be a nemzeti fastratégiát (Kép: FJ)

Anglia: December a stratégiai elképzelések bemutatásának hónapja volt a fagazdaságban. Alig száradt meg a tinta a régóta várt Angol Nemzeti FaStratégián (National Wood Strategy for England), amikor váratlanul megjelent a szintén várva várt Faanyag az Építőiparban Ütemterv is (Timber in Construction Roadmap).

Az ünnepi rohanás idején megbocsátható, ha nem vizsgáltuk meg mindkettőt aprólékos részletességgel, de a téma közös: a faanyag jó, és Angliának sokkal többre van szüksége belőle.

Mindkét dokumentum osztja a nemzet erdőterületeinek jövőjével kapcsolatos ambiciózus reményeket is, és tiltakozik az Egyesült Királyságba importált fa jelenlegi aránya ellen, amely évente mintegy 80 százalékot tesz ki.

Az útitervek igazi próbája a megvalósításban rejlik majd, és abban, hogy valóban olyan változást eredményeznek-e, amely kezeli Anglia ültetési gondjait, az erdőgazdálkodás hiányát és a tűlevelű állomány csökkenését.

Az alábbiakban az Angliára vonatkozó nemzeti fastratégia néhány kulcsfontosságú pontját vesszük sorra. Ez természetesen csak ízelítő, a teljes dokumentum itt olvasható.

JAVASOLT INTÉZKEDÉSEK

A kormány számára

  • Támogassa azt az ambiciózusabb célt, hogy 2050-re legalább 17,5 százalékos fa- és erdősültséget érjenek el Angliában.
  • A jogszabályban előírt célt konkrét részletekkel kellene kiegészíteni az erdőtípusok és a tervezett telepítések típusonkénti arányának leírásával.
  • Fogadja el a 104 000 hektár új tűlevelű erdőtelepítés konkrét célját Angliában 2050-ig.
  • Kiszámítható, átlátható és határidőhöz kötött pályázati eljárás létrehozása a földtulajdonosok és befektetők erdők létrehozására való ösztönzése érdekében.
  • Folytassa a gazdálkodóknak nyújtott ajánlatok javítását, kezdve az új, gyorsan növő, termőképes faanyagokra vonatkozó állandó szabály megszüntetésével.

Az ipar számára

  • A partnerekkel együttműködve hatékony ellenállóképességi tervek kidolgozása a fatermesztést szolgáló, ún. “termőerdők” számára.
  • Befektessenek új fafeldolgozási technológiákba és kapacitásokba, a faanyag rendelkezésre állásának és a keresletnek megfelelően.
  • Fektessen be az Egyesült Királyságban termesztett fafajok széles skálájából készült hosszú távú termékek kutatásának, fejlesztésének és gyártásának felgyorsításába, most és a jövőben.
    a jövőben.
  • Az erőforrás-hatékonyság javításának és az értéknövelés lehetőségeinek feltárása.
  • A kiválasztott tűlevelű fafajok faanyagának szerkezeti jellemzőire vonatkozó kutatások támogatása és finanszírozása.

Együttműködés

  • Az angliai erdészeti és faalapú iparági vezető csoportnak (ILG) össze kell állítania egy reprezentatív testületet e stratégia megvalósítására és végrehajtásának nyomon követésére.
  • A “Faipari ágazati megállapodás” kidolgozása és végrehajtása.
  • Egy ágazatközi együttműködési csoport kialakítása a jogszabályban előírt cél megvalósításának támogatására.
  • A kiválasztott fakitermelő fafajok jobb fatenyésztési programjainak felgyorsítása.
  • Stratégia kidolgozása a fenntartható angliai vetőmag- és csemeteellátásra.
  • Az erdészeti készségekkel foglalkozó fórum támogatásának és finanszírozásának folytatása.

Sir William Worsley: “Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a fásítás növelésére vonatkozó jogszabályi célkitűzéseinket, könnyebbé, gyorsabbá és pénzügyileg életképesebbé kell tenni a fák termesztését, és ehhez az ágazat kapacitásának és vetőmagellátásának fokozására van szükség. Nem szabad megfeledkeznünk az 1,3 millió hektárnyi meglévő erdőterületről sem, amelynek jelenleg csak mintegy 60 százalékát kezelik fenntartható módon. Elengedhetetlen, hogy ezekből az erdőségekből több kerüljön gazdálkodásba.”

Sir William Worsley, a Forestry Commission elnöke

Woodland Heritage: “Ez a fastratégia több okból is jelentős. Először is, most először egyenlő elismerésben részesíti mind a kemény-, mind a puhafa ágazatot. Másodszor, az erdőgazdálkodás és a termőerdők gazdaságossága egyaránt vezérli: az építési faanyagot és a kiváló minőségű bútorfát egyaránt rangsorolja.”

Társszerzők: Tom Barnes és Andy Leitch: “Az elmúlt 30 év során a kormány politikája és megközelítése elriasztotta a földtulajdonosokat és a befektetőket attól, hogy termő tűlevelű fákból álló területeket telepítsenek. Ez a termőképes lombhullató fákra is vonatkozott.

“Az angliai erdészeti politika fókusza egyértelműen változik, és üdvözöljük, hogy az erdészeti miniszter nyíltan támogatja a termelő erdészet növelését és a hazai faanyag nagyobb mértékű felhasználását az építőiparban. Bár ez bátorító, fontos rámutatni, hogy továbbra is van egyfajta szakadék az elhangzottak és a jelenlegi valóság között a helyszínen.”

Andy Leitch (Kép: Stock image)

EGY KULCSFONTOSSÁGÚ TÉNY

“A Forestry Commission 1997-es adatai szerint az elmúlt 24 évben 40 000 hektárral csökkent a tűlevelűek területe Angliában. Ha ezt a 40 000 ha-t újraültették volna, vagy máshol pótolták volna, akkor potenciálisan körülbelül 16 millió köbméter (m3) faanyagot tudott volna termelni – ez nyolc év kitermelésének felel meg Angliában.”

REAKCIÓ

Bár a szélesebb iparág általánosságban üdvözölte a helyzetet, az Institute of Chartered Foresters (ICF) közleményében azt írta: “Teljes szívünkből támogatjuk az Angliára vonatkozó nemzeti fastratégia szándékait, ugyanakkor el kell ismernünk, hogy ez (még) nem tükrözi teljes tagságunk véleményét.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: Forestry Journal

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 208., 2023/50.

Következő cikk

Faültetés, vagy nemültetés?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések