FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Az erdők védelmének szolgálatában

Fotó: Pelsőczy Csaba

A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség megtartásában, valamint a természet védelmében, és ezen keresztül a teremtett világ értékeinek megőrzésében – mondta Nagy István agárminiszter, szerdán, a Soproni Egyetem Központi Tanévzáróján, és az Erdőmérnöki Kar diplomaosztó ünnepségén.

A tárcavezető emlékeztetett, az erdőink nem csupán gazdasági érdeket képviselnek, hanem hozzájárulnak környezetünk egészségéhez és jólétéhez is, hiszen az erdő az embereké. Éppen ezért a kormány kiemelt célkitűzései között szerepel az erdőterületek növelése, mégpedig, hogy 2030-ra 27 százalékra növelje Magyarországon a fával borított területek nagyságát.

Hozzátette, az Országfásítási Program keretében az elmúlt öt évben több mint 184 millió új fával gyarapodtak az erdők, így az erdei fafajokkal borított terület nagysága meghaladja már a 2,3 millió hektárt.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István hangsúlyozta, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara olyan szakembereket képez, akik képesek a fenntarthatóság és az innováció szellemében dolgozni az erdőgazdálkodás területén. Szakértelmükre és tudásukra nagy szükség van a hazai erdőgazdálkodásban, diplomájuk pedig azt biztosítja számukra, hogy hamar munkába állhassanak és aktívan hozzájárulhassanak az erdők megőrzéséhez és a fenntartható kezeléséhez.

Hozzátette, a jövő szakemberei kezében van ugyanis annak a kulcsa, hogy a következő generációk milyen körülmények között élhetnek. Az egyre gyorsabban változó új kihívások az erdőgazdálkodás területét is érintik, amelyek megoldásához új ismeretek, új lelkesedés és új erők egyaránt szükségesek, kiegészítve a szakemberek egymás közötti folyamatos tapasztalatcseréjével.

Gondolatai zárásaként éppen ezért Nagy István agrárminiszter arra kérte az egyetem végzett hallgatóit, hogy ne felejtsék el az alma materüket és munkájukban arra törekedjenek, hogy öregbítsék a Soproni Egyetem hírnevét.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

Országos tűzgyújtási tilalom

Következő cikk

Gondoskodjon most a téli tüzelőről!Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések