FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csökkenő biomassza-felhasználás

2023-ban a hazai energetikai célú biomassza-felhasználás 3,55 millió tonna volt (–9,6 százalékos csökkenés 2022-höz képest), amelyből 268 ezer tonna (+87,2 százalékos növekedés 2022-eshez képest) importból származott. Az alapanyag-felhasználás csökkenése nagymértékben a kedvező időjárásnak tudható be, hiszen 2023. őszén később indult a fűtési szezon, illetve az előző évhez képest minimálisra csökkent a pótfűtési igények száma.

A beérkezett adatok alapján a Magyarországon lévő biomassza-alapanyagokat felhasználó erőművek és fűtőművek, vállalkozások 2023-ban 37,7 százalékban faaprítékot (824,5 ezer tonna) használtak fel energiatermelésükhöz, az előző évi mennyiségnél 34,5 százalékkal kevesebbet, de még így is ez a legjelentősebb alapanyag.

Az összes felhasználásból az apríték (erdei apríték, fűrészpor, kéreg) után a tűzifa (hengeres, kuglizott, rönk) 11,7 százalékkal, a napraforgóhéj 7,1 százalékkal és a gabonaszalma 7,2 százalékkal részesedett. Az egyéb alapanyagok 17,8 százalékot tettek ki, ami 3,6 százalékpontos csökkenés a 2022-es értékhez képest.

Említésre érdemes az egyéb máshol nem említett alapanyagok (ide került a pellet is, aminek nem ismert az összetétele), amely 7,9 százalékkal és a faipari melléktermékek, amely 3,9 százalékkal járult hozzá az összes biomassza-alapú energiatermeléshez 2023-ban. (FATÁJ kiegészítés: faanyagok összesen: 53,3 százalék.)

További információk e témában a Biomassza-felhasználás energetikai célra, 2023. év című kiadványunkban olvashatók, mely innen érhető el: 1. szám.

forrás: AKI – Agrárközgazdasági Intézet

Előző cikk

Száradnak az erdőterületek (is)

Következő cikk

Az erdészeti táj helyreállításának emberi dimenziói




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version