FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

For Forest+ csoport bővül

fotó: MMM.fi

Franciaország csatlakozik a For Forest+ társuláshoz, az erdészeti kérdésekben hasonlóan gondolkodó uniós tagállamok csoportjához.

E stratégiai partnerség fő célja az erdészeti kérdésekben való informális együttműködés továbbfejlesztése, a tudás és a legjobb gyakorlatok cseréje, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás koncepciójával összhangban álló erdészeti politikai kérdésekkel kapcsolatos közös álláspontok meghatározása. A finn, osztrák, szlovén és svéd erdészetért felelős miniszterek üdvözlik Franciaországot a csoportban.

Az „Erdőkért Csoport” miniszterei az együttműködési nyilatkozat aláírásakor 2022. októberében
fotó: Szlovénia Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezésügyi Minisztériuma.

Fontos, hogy az erdős tagállamok szorosan együttműködjenek egymással. Az erdők fontos szerepet játszanak a fenntarthatóság fokozására irányuló erőfeszítéseinkben.

Az Európai Unión belül az erdőkkel kapcsolatos kérdések mélyebb megértéséhez további erőfeszítésekre van szükség„ – mondta a For Forest Group+ jelenlegi elnöke, Sari Essayah, finn mezőgazdasági és erdészeti miniszter

”A fenntartható erdőalapú biogazdaságnak az Európai Bizottság következő munkaprogramjának középpontjában kell állnia – a For Forest Group+ közös erőfeszítései fontosak ennek megvalósításához„ – mondta Peter Kullgren, svéd vidékügyi miniszter, megismételve a For Forest Group 2023. szeptemberében közzé tett közös nyilatkozatát, amelyet 16 tagállam támogatott.

”A For Forest Group+ közös nyilatkozata szerint a fenntartható erdőalapú biogazdaságnak az Európai Bizottság következő munkaprogramjának középpontjában kell állnia.

Az erdőkben gazdag ország, Franciaország, hozzánk hasonlóan, nagy hagyományokkal és szakértelemmel rendelkezik az erdőgazdálkodás terén. Az együttműködésünk célja annak biztosítása, hogy az erdőkkel kapcsolatos uniós szintű döntéshozatali folyamatok összhangban legyenek a fenntartható erdőgazdálkodás koncepciójával” – mondta Norbert Totschnig, az osztrák szövetségi mezőgazdasági, erdészeti, regionális és vízügyi miniszter.

A kibővített csoportban még hangsúlyosabbak lesznek nézeteink és álláspontjaink, különösen a holisztikus megközelítés és az erdők mindhárom funkcióját figyelembe vevő fenntartható erdőgazdálkodás tekintetében – mutat rá Mateja Čaušić, szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszerügyi miniszter, amikor üdvözölte Franciaországot a For Forest Group+-ban.

”Franciországot örömmel és megtiszteltetéssel tölti el, hogy csatlakozhat a For Forest+ csoporthoz. Most, amikor az erdőknek és a faiparnak alapvető szerepet kell játszania az alacsony szén-dioxid-kibocsátású átmenetben és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban, ez lehetővé teszi számunkra, hogy az Európai Unión belül az erdőkkel kapcsolatos kérdéseket kiegyensúlyozottan kezeljük, figyelembe véve erdeink sajátosságait, és ezáltal jobban garantáljuk az erdők többfunkciós szerepét a társadalom szolgálatában” – mondta Marc Fesneau, a francia mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitásért felelős miniszter.

szerk/ford: Tóth János, forrás: finlandabroad.fi

Előző cikk

Nagy területen pusztul a zalai lucfenyőállomány




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version