FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Nagy területen pusztul a zalai lucfenyőállomány

Képek: Kanizsa TV

Az állományok gyengülése és a különféle kórokozók okozzák a zalai lucfenyők pusztulását. Az érintett területek letermelését csaknem másfél évtizede elkezdte a Zalaerdő Zrt., azonban további 270 hektáron kérdéses a fenyők állapota. Iványi Tamás erdészetigazgató hangsúlyozta, a jövőben az érintett részeken is elvégzik a szükséges munkálatokat, majd őshonos fafajokkal fogják pótolni az állományt.

A lucfenyő Magyarország délnyugati részén nem tekinthető őshonosnak, ugyanis a hűvösebb, hegyvidéki klímát kedveli. Ennek ellenére hazánkban is nagy területeken telepítettek erdőket ebből a fajból, azonban a nem megfelelő éghajlat és a különböző szúfélék elterjedése az állományok tömeges pusztulását indította el. Ugyan még Zala vármegye több pontján vannak letermelésre váró erdőrészletek, de nagyobb területen már csak lenti környékén, például Pusztaapátinál található ilyen lucállomány.

– Ezeket az erdészetnél mi már elkezdtük 15-20 éve, de még mindig van nálunk 270 hektár körüli lucfenyves-erdőrészlet szétszórtan, aminek az egészségügyi állapota jelenleg eléggé kérdőjeles. Valószínűleg a jövőben ezeket is le kell majd termelnünk. A jelenlegi helyszínen is egy ilyen beteg lucfenyőállomány mellett állunk, ennek a letermelése folyamatban van – mondta el Iványi Tamás, a Lenti Erdészet erdészetigazgatója. 

Amennyiben károsodás lép fel egy-egy területen, azt előbb felújító vágásokkal igyekeznek visszafordítani, de a lucfenyők esetében fafajcsere szükséges. Iványi Tamás kiemelte, a már letermelt részeken mesterséges erdősítést végeznek, ahol elsősorban őshonos, lombos fajokkal igyekeznek pótolni az állományt.

– Megpróbálunk akkor közbelépni a folyamatba, amikor még értékes faanyag is van a területen, tehát nem várjuk meg míg összeomlik az erdő, az szakmai hiba lenne. Ezeket a fákat letermelve fűrészrönköt, szabvány alatti rönköt és forgácsfa-alapanyagot termelünk belőle, aminek egy része belföldön, egy része külföldön értékesül – tudtuk meg az erdészetigazgatótól. 

Iványi Tamás hozzátette, a károsodott területeken amiatt is elkerülhetetlen a beavatkozás, hogy az akác túlzott elszaporodását megelőzzék. A témával bővebben foglalkozunk Dombvidék című magazinműsorunk következő adásában.

forrás: Kanizsa Médiaház

Előző cikk

Könyv a világrekord dámok hazájáról

Következő cikk

For Forest+ csoport bővül




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version