FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

woodPoP – Európai Fapolitikai Platform

Az “Európai Fapolitikai Platform” (woodPoP) Finnország és Ausztria kezdeményezésére jött létre. Ez a platform a faalapú politikai párbeszéd előmozdítását szolgálja. A politika, a közigazgatás, a gazdaság és a kutatás magas rangú szakértői megvitatták a fa anyagi és energetikai felhasználásának jelenlegi és jövőbeli kihívásait, és a biogazdaság és a körforgásos gazdaság jegyében ösztönzőleg hatottak az innovatív, ágazatközi fejlesztésekre.

Egyre inkább elismerik, hogy a megújuló nyersanyag fa, a faalapú termékek és a faalapú értéklánc hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez és a fosszilis alapú termékek helyettesítéséhez.

A faalapú biogazdaság ösztönzi a különféle innovatív termékek és szolgáltatások létrehozását, és hozzájárul a megélhetéshez, a munkahelyteremtéshez és a helyi fejlődéshez, mind a városi, mind a vidéki területeken. A fában rejlő lehetőségek teljes körű kiaknázásához elengedhetetlen az országok közötti fokozott együttműködés, figyelembe véve az érdekelt felek igényeit.

Annak ellenére, hogy európai és nemzeti szinten egyre több kezdeményezés született a fa létfontosságú szerepének megerősítésére, hiányzott a legjobb gyakorlatok, a szakértelem és a koordináció cseréje a közigazgatás, az ipar és a kutatás között. Ennek fényében Ausztria és Finnország 2021-ben kezdeményezte az “Európai fapolitikai platform” (woodPoP) létrehozását.

A platform elnöke: Dr. Georg Rappold, az osztrák Mezőgazdasági, Erdészeti, Regionális és Vízgazdálkodási Minisztérium fapolitikai, biogazdasági és innovációs főosztályának vezetője.

A “woodPoP CALL on upscaling wood policy cooperation in Europe” a hasonlóan gondolkodó országokat tömöríti, és a fára összpontosító párbeszéd platformjának alapját képezi a fenntartható fakitermelésről, a fafogyasztásról és annak az innovatív körforgásos biogazdasághoz való hozzájárulásáról.

A woodPoP-iránymutatások emellett világos munkaszervezetet hoznak létre és közös célokat határoznak meg.

A woodPoP céljai

  • A faalapú politikai párbeszéd platformjának NÉPSZERŰSÍTÉSE a fa fenntartható termeléséről és felhasználásáról, valamint a fa innovatív körforgásos biogazdasághoz való hozzájárulásáról.
  • A fanyaggal és fatermékekkel kapcsolatos kérdésekkel kapcsolatos együttműködés és közös tevékenységek ELŐMOZDÍTÁSA, valamint a fapolitikák hatékony fejlesztése és végrehajtása a páneurópai régióban.
  • A faalapú termékek és különösen a fenntartható erdőgazdálkodásból származó tartós fatermékek hozzáadott értékének kiemelése, mint az inkluzív zöld növekedés, az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül történő mérsékléséhez való hozzájárulás kulcsfontosságú mozgatórugóinak ÖSZTÖNZÉSE.
  • A többfunkciós erdők többszörös előnyeit és a fahasználat mint természetalapú megoldás előmozdítása érdekében szükséges átalakító változás szükségességét, valamint a fahasználat éghajlatváltozás mérséklési és alkalmazkodási potenciálját HANGSÚLYOZVA, és egyben a természet globális pusztulásának megállítását is segítve.
  • Az európai faalapú ágazat széles körű szakértelmének és kiterjedt ismereteinek ELISMERÉSE, a hatékony, jövőorientált, faalapú megoldások kifejlesztésének kulcsfontosságú tényezőjeként.

Ki csatlakozhat a platformhoz?

  • Kormányzati tisztviselők és a páneurópai régió fapolitikával és fával kapcsolatos
    kérdésekkel foglalkozó képviselői;
  • A fával kapcsolatos nemzetközi, regionális, érdekképviseleti és kutatási szervezetek
    képviselői;
  • Az adott terület és műszaki tárgyak szakértői;
  • Az érdeklődő résztvevők, beleértve a más régiókból érkezőket is, érdeklődésüket
    kifejezve megfigyelőként csatlakozhatnak.

forrás: woodPoP

Előző cikk

20 ezer ha állami föld eladó




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version