FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A lombosfa felhasználás bővítése Németországban

Fehér bükk a Mátraparkettnél, a fotó a FB oldalukról

A Német Fűrészipari és Faipari Szövetség (DeSH) július 20-án sajtótájékoztatóval indította el a Laubholz+ kezdeményezést. A cél a lombosfa anyagában használatának megerősítése Németországban, és a nemkívánatos fejlemények fokozott napirendre (politikai) vétele. A lombosfa piaca ugyanis évek óta csökken.

A lombosfa piacának fejlődése Közép-Európában évek óta negatív: mind a lombosfából készült termékek felhasználása, mind a feldolgozási kapacitás csökken – tájékoztatott a DeSH. „A lombosfa eddig nem elegendően felhasznált regionális erőforrás, de nagy lehetőségeket rejt magában. A DeSH elindította a Laubholz+ kampányt annak érdekében, hogy a politikával, az erdőgazdálkodással, a fűrészüzemekkel és a feldolgozókkal együtt dolgozzanak a megoldáson” – magyarázta Michael Nied, a DeSH elnökségének lombosfa szóvivője az online sajtótájékoztatón.

„A lombosfa aránya az erdőben évek óta növekszik, de felhasználása csökken. A lombosfa értékes nyersanyag, amelyet Németországban és Közép-Európában kell feldolgozni ” – mondja Nied. A DeSH ügyvezető igazgatójával, Julia Möbusszal és Lars Schmidttel, a DeSH fő-ügyvezető igazgatójával együtt üdvözölte dr. Marcus Knaufot, a Knauf Consultingtól, aki a hazai lombosfa piaci lehetőségeiről beszélt.

„Az elmúlt 20 évben megduplázódott a lombosfa rendelkezésre álló mennyisége. A többletet energia célra használták fel. (tűzifa) Az anyagában felhasználás csökken, különösen a magasabb értékű felhasználásé”-tájékoztatott a Knauf. A szövetségi erdőleltár 2012-ben mintegy 1,4 milliárd m³ lombosfa készletet határozott meg. A bükk (45%) és a tölgy (25%) dominált, együtt 70%-os részesedéssel. Csupán négy fafaj: a kőris, a nyír, az éger és a juhar adta az állomány több mint 3%-át. A WEHAM alapforgatókönyvének mennyiségi számítása szerint 2013-tól 2052-ig évente 28,5 millió köbméter lombosfa fog rendelkezésre állni. Ez körülbelül 50%-kal több, mint 2002 és 2012 között. „A jövőben körülbelül ötödével több bükkfa lesz elérhető. A többi lombos fafaj mennyisége megduplázódik” – számolt be Knauf.

Lombosfa potenciál

Egy tanulmány szerint Knauf ezt a következtetést vonja le a lombosfa potenciáljára vonatkozóan: A lombosfa olyan erőforrás – amely regionálisan is rendelkezésre áll –, amelynek anyagfelhasználására jelenleg nincsenek megfelelő lehetőségek Németországban. Ha figyelembe vesszük az éghajlatvédelemmel kapcsolatos vitákat, a lombosfa aktív erdőgazdálkodása abszolút függ a lombosfa anyagában használatának megoldásától.

A lombosfa anyagában használatában messze a legnagyobb mennyiségi potenciál van az értékes fatermékek esetén, például a falemeziparban. “Az érv a fa felhasználására ezekben az alkalmazásokban – a rendelkezésre állás mellett – a fenyőhöz képest alacsonyabb ár lenne” – magyarázta Knauf. Más alkalmazásokban lehetőség van a nagyobb értékű fatermékek használatára. Itt a Knauf felsorolta az ablakot és bejárati ajtót, a tömör parkettát, a teraszburkolatot vagy a tömörfa paneleket (3 és több réteg), ahol a lombosfa megmutathatja vizuális tulajdonságait. Azonban nem lesz könnyű valóban eladni a lehetséges mennyiséget a piacon: a lombosfából készült termékek jelenleg lényegesen drágábbak, mint a fenyőből készültek.

Lehetőséget jelent az a tény, hogy a lombosfa általában helyettesíti (képes helyettesíteni) a fenyőt. Az ablak és házajtó keretanyaga és a teraszburkolat részben trópusi fa. Úgy gondolják, hogy a nem fából készült anyagok helyettesítése különösen a padló esetén lehetséges. (A parketta helyettesíti a textil-, kerámia- vagy egyéb padlóburkolatokat.) „Tehát a lombosfa versenyre kel a fenyővel. Mivel több lombosfa áll rendelkezésre, ennek van értelme. Általában a famarketing szempontjából ez a pozicionálás hátrányos lehet” – magyarázta Knauf.

Amikor a lombosfa lehetőségeit tárgyaljuk, a hangsúly elsősorban a bükkön, részben pedig a tölgyön van, annak mennyiségi jelentősége miatt. “Az elemzés kimutatta, hogy más fafajok, például a nyár, jelenleg a kőris és a jövőben esetleg a nyír is fontossá válhatnak” – zárta Knauf.

„A lombosfa felhasználása az 1970-es évek óta meredeken csökken. A kampány célja a lombosfa ügyének politikai szintre emelése. Növelnünk kell a belföldi fogyasztást” – erősítette meg Schmidt. Az AGDW (Arbeitsgemeinschaft Deutscher Waldbesitzerverbände = Erdőtulajdonosi Szövetségek Munkaközössége) és a Német Bútoripari Szövetség (VDM) is támogatja ezt. „Néhány éve a vállalatok megfigyelik a tömörfa bútorok iránti megnövekedett keresletet. A kérdés azonban a rendelkezésre állás, a egyenletes minőség tekintetében is ” – mondta Jan Kurth, a VDM ügyvezető igazgatója.

Uwe Halupczok, a Studiengesellschaft Holzschwellenoberbau [Leegyszerűsítve: Talpfaszövetség] kiemelt egy érdekes üzleti területet, amely az elmúlt években háttérbe szorult: „Az 1970-es évek végén évente egymillió fából készült talpfára volt szükség, ma néhány 10.000 m³ (100.000 darab = 10.000 m³) az igény. A talpfának van néhány előnye, de körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a beton vágányalj.” A körülbelül 33.000 km-es németországi vasúti hálózat azonban jelentős potenciált képviselhet.

Forrás: holzbauaustria.at
írta: Martina Nöstler
(SzF: MM)

Észrevétel: Az erdőgazdálkodás elegyes erdők felé fordulása, valamint Németországban a lombos fafajok preferálása, szúkár a fenyőben, a klímaváltozás, stb, az ismert erdészeti jelenségek úgy tűnik az előttünk álló évtizedekre meghozzák faipari, fapiaci, fafelhasználási hatásukat is. A folyamat nyilván nem gyors, de egyirányú a lombosok javára. A zömében bükkel, tölggyel persze sokkal könnyebb “elbánni”, mint a hazai cserrel, akáccal, stb lombos fafajokkal. Remélhetően ezek anyagában hasznosítására is idővel egyre több műszaki és piaci lehetőség nyílik majd. (MM)

1 megjegyzés

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

3DF - formára préselt farostlemez

Következő cikk

Kína fűrészáru importja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések