FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ismét a fásítások fakitermelésének bejelentéséről

2024.07.01-től a fásításban tervezett fakitermelés bejelentés ügyében erdészeti hatóságként – országos illetékességgel – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jár el. A tervezett bejelentést ezért most már kizárólag csak a Nébih felé, az általa üzemeltetett elektronikus felületen lehet megtenni.

A fásítás eddigi jogszabályi meghatározása és a bejelentés alapvető feltételei nem változtak, azaz

  • fásításnak minősül a külterületen található, erdőnek, szabad rendelkezésű erdőnek, vagy erdőgazdálkodási tevékenységet közvetlenül szolgáló földterületnek nem minősülő, az erdőtörvény [évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról] hatálya alá tartozó, fával, faállománnyal borított terület;
  • bejelentést tenni a 10 cm-t meghaladó tőátmérőjű fa kitermelésének tervezett megkezdése előtt legalább 21 nappal korábban, naptári évre vonatkozóan kell.

A bejelentést kizárólag a Nébih ún. Ügyfélprofil Rendszerében (továbbiakban: ÜPR) lehet megtenni, elektronikus úton, amihez ügyfélkapuval kell rendelkezni. Az ügyfékapus bejelentkezést követően a Faanyag kereskedelmi lánc, majd a megjelenő EUTR Rendszerben a Fásításból tervezett fakitermelés menüpontot kell kiválasztani.

A bejelentőfelület logikusan felépített, könnyen átlátható. Amennyiben mégis többletinformációra van szükség, akkor segít a szintén itt elérhető Felhasználói Kézikönyv, mely részletesen tartalmazza a bejelentés menetének technikai leírását. 

Figyelemfelhívásként néhány hasznos információ a felület sikeres használatának elősegítése érdekében:

A bejelentés meghatalmazott útján is megtehető, melyhez elsőként rögzíteni szükséges a meghatalmazást a NÉBIH ÜPR-ben. A meghatalmazás rögzítéséhez részletes Útmutató áll rendelkezésre.

A bejelentés során nyilatkozni kell arról, hogy a kitermelt faanyag saját célú-, vagy kereskedelmi célú felhasználásra kerül. Fontos! Kereskedelmi célú felhasználásnak minősül az is, ha a kitermelt faanyagot a bejelentő másnak (akár közeli hozzátartozónak) adja át ingyenesen, vagy más árura cseréli. Ebben az esetben a bejelentőnek rendelkeznie kell EUTR regisztrációval (EUTR technikai azonosító számmal), melynek menetéről itt lehet tájékozódni. Meglévő FELIR szám, vagy erdőgazdálkodói kód önmagában nem elégséges, kifejezetten az EUTR hatósági nyilvántartási rendszerbe kell közvetlenül regisztrálni, még abban az esetben is, ha az egyébként erdőgazdálkodó saját tulajdonú fásításból tervezi a fakitermelést.

A bejelentés során meg kell adni a fásítás helyrajzi számát, amit a rendszer ellenőriz. Ha az valami miatt nem feleltehető meg a térképi tartalomnak, akkor 30 napnál nem régebbi ingatlan-nyilvántartási térképen szükséges megjelölni a tervezett fakitermelés helyét és azt kell feltölteni a rendszerbe. Sikeres megfeleltetés esetén online térképi felületen lehet a fakitermeléssel érintett teljes vagy részterületet megjelölni.

Az így megjelölt alakzat összemetszésre kerül az erdőtervezett erdők, a szabadrendelkezésű erdők és a fásszárú faültetvények fedvényeivel. Esetleges átfedések esetén ezek levágásra kerülnek az alakzatból, mivel ezeken a területeken ilyen típusú bejelentés alapján nem végezhető fakitermelés. Fontos! A bejelentés alapján csak a végleges térképi alakzat területén lesz jogszerű a fakitermelés.

Meg kell adni a bejelentés jogalapját is, mely alapvetően valamely tulajdonosi vagy használati jogosultság lehet. A leggyakoribb jogalap a mező- vagy erdőgazdasági hasznosítású földön található fásításra földhasználóként a földhasználati nyilvántartásba való bejegyzés, mely esetében a bejelentőnek meg kell adnia a földhasználati nyilvántartásba történő bejegyzés iktatószámát. Ha ez nem lenne kéznél, az iktatószám TAKARNET-ben lekérdezhető, vagy a földhivatalban elérhető.

Fontos, hogy legyen érvényes földhasználati szerződés a területre, s annak érvényessége is ellenőrzésre kerüljön. A jogszerűtlenül kitermelt faanyagot a hatóság akár el is kobozhatja!

Amennyiben a fakitermelés bejelentése kereskedelmi célú felhasználással történik, úgy a bejelentőnek – az ingatlan adatainak megjelölése mellett – azt a jogosult erdészeti szakszemélyzetet (JESZ) is ki kell választania a felületen, aki majd ellenjegyzi a bejelentést. Erről a JESZ az ügyfélkapus tárhelyére értesítést kap, aki szintén a rendszerbe belépve elektronikusan tudja megtenni az ellenjegyzést. Amennyiben ennek 5 napon belül nem tesz eleget, úgy erről a tényről a bejelentő értesítést kap a tárhelyére, s így adott esetben más JESZ-t jelölhet meg.

A bejelentéssel kapcsolatban a bejelentő minden esetben visszajelzést kap a tárhelyére: így a korlátozás vagy a tiltás tényéről, vagy 21 nap elteltével a tevékenység megkezdhetőségéről. Természetvédelmi szakhatósági eljárás indítása esetében a bejelentés állapota természetvédelmi eljárás alatt-ira változik. A természetvédelmi hatóság intézkedéseiről nem a rendszeren keresztül, hanem közvetlenül a természetvédelmi hatóságtól kap értesítést a bejelentő.

A rendszer lehetőséget biztosít az egyes bejelentések állapotának megtekintésére, illetve azok excel táblázatként történő exportálására is a Korábbi bejelentések menüpontba belépve.

Végül felhívjuk a figyelmet, hogy a fásításból kitermelt faanyagot jogszerűen csak szállítójeggyel lehet elszállítani. Saját célú felhasználás esetén nem szigorú számadású szállítójegy is elégséges, azonban kereskedelmi célú szállítás esetén kötelező a szigorú számadású szállítójegy alkalmazása.

A faanyag szállításáról, a szállítójegy alkalmazásának előírásairól további, részletes információ érhető el a Nébih honlapján.

Forrás: NAK / Erdészet

A korábbi FATÁJ cikk ugyanebben a témában: Fásításban tervezett fakitermelések bejelentése 2024-06-24

Előző cikk

Nemes nyár termesztési konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések