FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kárfelszámolás a Bertényi Miklós Füvészkertben

A klímaváltozás hatására pusztulnak a lucfenyők Visegrád határában. A Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei azon dolgoznak, hogy a károk felszámolásával párhuzamosan a pusztuló lucfenyők helyére a klímaváltozásnak ellenálló, örökzöld fákat telepítsenek.

A Visegrád határában található Apátkúti-völgy mindene évben rengeteg kikapcsolódni vágyó kirándulót vonz. Nem mindenki tudja azonban, hogy az országos hírű Ördögmalom-vízesés és Telgárthy-rét mellett ez a völgy ad helyet a különleges hangulatú Bertényi Miklós Füvészkertnek. Ezen a helyen az 1960-as évek második felében a gyertyán, akác és kocsánytalan tölgyállományok helyére erdeifenyő, lucfenyő, duglászfenyő, illetve vörösfenyő állományokat telepítettek, aminek köszönhetően mára a környező hegyek növényzetétől teljesen eltérő erdőkép és sajátságos mikroklíma fogadja a vendégeket.

A szurdokvölggyel és erdei tisztásokkal tarkított füvészkert látogatói sétájuk során már korábban is tapasztalhatták, hogy helyenként lucfenyők kerültek kivágásra. A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő kert szakemberei mindig nagy figyelmet fordítottak az egyes fák, különösen a fenyőfélék egészségi állapotának nyomon követésére, és a betegség jeleit mutató egyedeket a szomszédos fák védelme érdekében rövid időn belül eltávolították. 

Sajnos tapasztalatuk szerint a lucfenyők pusztulása napjainkban jelentős mértékben felgyorsult.

Pusztuló fenyők a Füvészkertben

A lucfenyők sekély, szétterülő gyökérzetük miatt nehezen viselik az utóbbi években tapasztalható forró aszályos nyarakat, és a tartós hőhatás következtében természetes ellenálló képességük lecsökken. Ez a legyengült állapot utat nyit a károsítóknak, és a különféle rovarok és gombák kártételének hatására bekövetkezik a fa részleges vagy teljes pusztulása Sajnos ma már kijelenthetjük, hogy a klimatikus viszonyok kedvezőtlen irányú változása a Bertényi Miklós Füvészkertben a lucfenyő állomány fenntartását nem teszi lehetővé.

Természetesen a Pilisi Parkerdő Zrt. szeretné megőrizni ennek a helynek az egyedi hangulatát, amely most is különleges élményt nyújt az ide látogató kirándulók számára. Szakemberei most azon dolgoznak, hogy a pusztuló lucfenyők helyére a klímaváltozásnak ellenálló, örökzöld fákat telepítsenek.

forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Előző cikk

Győzött a Délbükk 100+ csapata

Következő cikk

Emlékhely avatás Sopronban




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version