FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tudásbázis épül a faépítés jobb támogatásáért

A woodPoP Európai Fapolitikai Platform európai szintű tanulmány készítésébe kezdett a fa közületi épületekben való felhasználásának előmozdítására irányuló stratégiák elemzésére. A cél az, hogy az egyes tagállamok bevált gyakorlatai és tanulságai felhasználásával a fenntartható faépítést Európa-szerte előmozdítsák a tudástranszfer révén.

Kattints a képre = wooPop animáció!

A faépítés közbeszerzésének előmozdítására irányuló intézkedések címmel (Measures to promote public procurement of timber construction) készülő tanulmány fő célja a faépítés előmozdítására irányuló nemzeti programok összegyűjtése és elemzése. A tanulmány kiterjed az adminisztratív szabályozásokra, a finanszírozási programokra, a tanácsadói szolgáltatásokra, a tájékoztatókra, a képzési kezdeményezésekre és a tanúsításokra.

A jelenlegi intézkedések hatékonyságának és ismertségének felmérése érdekében interjúkat készítenek közbeszerzési szakértőkkel és politikai döntéshozókkal. A készítők reménye, hogy az eredmények rávilágítanak a szakpolitikai célkitűzések és azok végrehajtása között meglévő hiányosságokra, és ajánlásokat tesznek a faépítés hatékonyabb előmozdítására.

Az eredmények 2024 decemberére várhatók.

Németország élenjáró példája

A képre kattintva letölthető a szakanyag!

Németországban 2023-ban fogadták el a szövetségi kormány faépítési kezdeményezését. Célja a fa, mint fenntartható nyersanyag használatának erősítése az építőiparban, valamint nagyobb fokú klímavédelem, erőforrás-hatékonyság és gyorsabb építés biztosítása. Nyolc cselekvési területtel – a szövetségi kormány példamutató szerepvállalásától kezdve a kutatás és innováció erősítésén, a szakképzett munkaerő biztosításán és a tudásátadáson át a nyersanyagellátás biztosításáig – 2030-ig jelentősen javítani kívánják a fa felhasználását és növelni a faépítés arányát.

forrás: woodPoP

Előző cikk

Ötödére csökkent a tűzifa kereslet

Következő cikk

Szarvasbőgést hallgattak a Hegyközben




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version