FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magánerdőket érintő határidő

Erdőtulajdonosokat, erdőhasználókat érintő hír, hogy a közeli napokban lejár egy többször meghosszabbított határidő, amelynek az elmulasztása nagyban meghatározhatja az érintett erdő további hasznosítási lehetőségeit.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 113. § (24) bekezdésében megfogalmazott átmeneti rendelkezés értelmében:

Az önerdősülés útján létrejött, az Adattárban e törvény hatálybalépését követően hivatalból nyilvántartásba vett erdőt az erdészeti hatóság a tulajdonos, közös tulajdon esetén a tulajdonosok tulajdoni hányad alapján számított kétharmadának hozzájárulásával az erdőgazdálkodó, erdőgazdálkodó hiányában az erdő használatára jogosult kezdeményezésére átminősíti szabad rendelkezésű erdővé. Az átminősítés kezdeményezésére a módosító törvény hatálybalépését követő négy éven belül van lehetőség. A nem erdő művelési ágú területek esetében, ha a megadott határidő lejártáig az adott területen nincs erdőgazdálkodó, a terület adattári nyilvántartásáról való tudomásszerzést követően a módosító törvény hatálybalépését követő hét éven belül van lehetőség.

Mit is jelent ez pontosan?

A rendelkezés azokat az erdőket érinti, amelyek jellemzően önerdősülés eredményeképpen jöttek létre, és az erdészeti hatóság a földterületet az Országos Erdőállomány Adattárban hivatalból erdőként nyilvántartásba vette. A rendelkezés lehetőséget biztosított arra, hogy az erdőgazdálkodó vagy az erdő használatára jogosult személy a tulajdonosok hozzájárulása alapján a rendelkezés hatályba lépését (2017. szeptember 1.) követő négy éven belül kezdeményezze a terület szabad rendelkezésű erdővé történő átminősítését. Ez a határidő 2021. augusztus 31-én lejárt.

A rendelkezést a jogalkotó időközben kiegészítette az utolsó mondattal, amely alapján azon nem erdő művelési ágú területek esetében, amelyeknek az eredeti rendelkezés hatályba lépését követően nem volt bejegyzett erdőgazdálkodója, a négyéves határidő hét évre növekszik.

Jelen tájékoztatással fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy 2024. augusztus 31-én ez a határidő is lejár.

A szabad rendelkezésű erdő is erdő, azonban az abban folytatott erdőgazdálkodás kevesebb kötöttség, korlátozás és adminisztrációs teher mellett folytatható, továbbá adott esetben a terület ismételt mezőgazdasági termelésbe történő visszaállítása is könnyebb.

forrás: NAK / Erdészet

Előző cikk

Szaktanácsadás jogi környezete módosul




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version