FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR halasztást kér a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió erdőirtásmentes termékekre vonatkozó rendelete (EUDR) végrehajtásának felfüggesztését kérte, amelyet a hatályos joganyag szerint 2024. december 30-a után kellene alkalmazni.

Scholz közvetlenül Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének vetette fel ezeket az aggályokat, hangsúlyozva, hogy meg kell oldani a még nyitott kérdéseket.

„Hogy egyértelmű legyen: a szabályozásnak megvalósíthatónak kell lennie. És ezért kértem Ursula von der Leyent, hogy függessze fel a rendeletet, amíg a BDZV által felvetett megoldatlan kérdések nem tisztázódnak” – mondta a kancellár.

A mezőgazdasági miniszterek, az Európai Parlament tagjai és a nemzetközi kereskedelmi partnerek aggodalmukat fejezték ki a rendelet összetettsége és a globális kereskedelemre gyakorolt lehetséges hatása miatt. Olyan exportáló országok, mint Brazília, Indonézia és Malajzia arra figyelmeztettek, hogy az EUDR kereskedelmi akadályt jelenthet, ami negatívan érintheti a kistermelőket és megzavarhatja az ellátási láncokat.

“Az erdőirtásról szóló rendelet alapvető célkitűzései helyesek, és az osztrák kiskereskedelmi ágazat is támogatja őket. A rendelet egyes követelményei azonban vagy gyakorlatilag nem valósíthatók meg, vagy aránytalan bürokratikus terhet rónak kiskereskedőinkre. Emellett hiányoznak az EU Bizottság által biztosítandó alapvető végrehajtási eszközök, különösen az országkockázati benchmarkinghoz” – magyarázza Rainer Will, a független és pártoktól független Osztrák Kereskedelmi Szövetség ügyvezető igazgatója.

“Jelenlegi formájában az EUDR súlyosbítaná az osztrák és az európai gazdaság recesszióját, rontaná versenyképességünket és veszélyeztetné jólétünket. Ezért a rendelet alkalmazásának időpontjának elhalasztását és az egyes rendelkezések törvényi módosítását kérjük, hogy azok gyakorlatiasabbak és a vállalkozások számára megfelelőbbek legyenek” – mondta Will.

Emellett a Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója, Ngozi Okonjo-Iweala asszony sürgette az EU-t, hogy vizsgálja felül a rendelet globális kereskedelmi hatásait, mivel az 110 milliárd euróra becsült kereskedelmi értéket veszélyeztet.

A COPA/COGECA, a FEFAC és további 20 EUDR értéklánc-szervezet támogatásával jelenleg egy nyilvános levelet készít elő, amelyben az EUDR elhalasztását kérik.

E fejleményekre reagálva a FEFAC közzétette az EUDR európai állattenyésztési ágazatra gyakorolt potenciális gazdasági hatásainak első áttekintését. Ezt az áttekintést a Bloomberg „EUDR Could Add Billions in Costs for Europe’s Livestock Sector; EUDR May Lead to Supply Chain Disruptions”című, 2024. szeptember 12-én megjelent cikkében emelte ki. Szeptember 13-án Pedro Cordero, a FEFAC elnöke egy videóinterjúban válaszol a Bloomberg által feltett további kérdésekre. Alexander Döring válaszolt a Feed Navigators kérdéseire az EU takarmányiparát érintő konkrét EUDR végrehajtási kihívásokkal kapcsolatban.

Andreas Bitter, az AGDW elnöke

A német kormánynak az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet (EUDR) elhalasztására irányuló felhívását kommentálva az AGDW elnöke, Prof. Andreas Bitter kifejtette: „Üdvözöljük, hogy Cem Özdemir szövetségi miniszter felismerte a helyzet komolyságát, és a német kormány nevében most hivatalosan is felszólítja az EU Bizottságot az EUDR elhalasztására.

Az EU Bizottság eddigi gyorsaságát, valamint a végrehajtási problémák számát és mélységét tekintve azonban egy mindössze hat hónapos hosszabbítás nem lesz elegendő. Az AGDW ezért továbbra is az EUDR két évvel történő elhalasztását kéri. Egy ilyen határidő megadná a szükséges időt azon pontok felülvizsgálatára is, ahol az erdőtulajdonosokat jelenleg masszív terhek, többek között a piacról való kizárás fenyegeti.”

forrás: FEFAC 09-13 / Bloomberg / OTS.AT 09-13 / HolzForum 09-16

Előző cikk

Tekerj velünk Selmecig!

Következő cikk

Interjú Tóth Kázmér díszlettervezővel



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések