FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR teszt = megbukott

Az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) végrehajtásának tesztfázisának lezárását és az uniós ellátási láncról szóló irányelvről szóló szavazás ismételt elhalasztását követően a Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH) ismételten bírálja a terveket, és az erdők és a faanyagok számára torzulásokra figyelmeztet.

A vállalatok próbaüzemei nemcsak jogi, hanem technikai hiányosságokat is egyértelműen feltártak, és megmutatták, hogy az EUDR gyakorlati megvalósítása jelenleg nem lehetséges.

A szövetség a politikusokhoz fordul, hogy teremtsék meg a szükséges feltételeket a jogszabálynak megfelelő és észszerű időn belül megvalósítható megvalósításhoz.

Február elején a DACH régió fűrész- és faipari szövetségei a 2024-es újévi találkozóra gyűltek össze Zürichben, hogy megvitassák a jelenlegi gazdasági és politikai keretfeltételeket (a három ország nevezett szervezetei kb. 4200 fafeldolgozó vállalkozást tömörítenek). A megbeszélések középpontjában a Brüsszelből érkező növekvő szabályozási teher és annak az iparágra gyakorolt hatása állt. Az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) miatt a vállalatoknak komoly kihívásokkal és jelentős terhekkel kell szembenézniük az egyes országokban, és a teljes értékláncban torzulásoktól tartanak.

“Az erdők és a faanyagok az elmúlt években egyre több kihívással szembesültek európai szinten. Miközben a gazdasági keretfeltételek jelentősen romlottak az elmúlt hónapokban, a további szabályozások és ellenőrzési kötelezettségek jelentős többletterheket és egyes esetekben megvalósíthatatlan követelményeket rónak a vállalatokra” – állítják a szövetség képviselői.

“Ahelyett, hogy célzottan csökkentenék a bürokráciát, és ezzel megteremtenék a hosszú távú gazdasági fellendülés és az éghajlatvédelem irányába történő átalakulás kereteit, a brüsszeli politikusok helyzeti és versenyhátrányokat fogadnak el, amelyek országonként torzulásokhoz vezethetnek.”

Sürgősen szükség van az EUDR kiigazítására

Különösen az erdőirtásról szóló uniós rendelet végrehajtása lóg az ágazat felett, mint Damoklész kardja. Miután az EUDR tesztfázisa égbekiáltó hiányosságokat tárt fel, és megmutatta, hogy a jelenlegi követelményeknek megfelelő végrehajtás nem lehetséges, a szövetségek irányváltást sürgetnek: “Kezdettől fogva figyelmeztettünk a túlszabályozásra és az irreális követelményekre. Az EUDR határidejét és követelményeit most úgy kell kiigazítani, hogy a gyakorlati és jogilag biztonságos végrehajtást a bizonyíthatóan stabil erdőterülettel, fenntartható erdőgazdálkodással és átfogó nemzeti jogszabályokkal rendelkező országok számára enyhítésekkel biztosítsák. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy az egész értéklánc a bürokráciában elakad – ami negatív következményekkel jár az éghajlatvédelemre, a fenntartható lakásgazdálkodásra és az egész EU gazdasági fejlődésére nézve”.”  

Információ-csere-hálózat és együttműködés

A Német Fűrész- és Faipari Szövetség (DeSH), az Osztrák Faipari Szövetség és a Svájci Faipari Szövetség rendszeres találkozókkal kívánja szorosabbra fűzni együttműködését és eszmecseréjét, hogy az erdők és a faanyag európai szinten megerősödjenek az egyre szigorodó uniós szabályozással szemben.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum 02-26

Előző cikk

RED II tevékenységet végzők bejelentési kötelezettsége

Következő cikk

Faipari, bútoripari üzleti-találkozó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések