FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fafajfelismerés mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia segítségével elemző/felismerő szoftver célja, hogy a jövőben könnyebbé tegye a fafajok meghatározását az EUDR-nek való megfelelés céljából.

A Fraunhofer Institute for Industrial Mathematics (ITWM) kutatói a Thünen Intézettel szoros együttműködésben fejlesztik ki az automatikus képfelismerő rendszert a fafajok deklarációinak nagyszabású ellenőrzésére. A gépi tanulást alkalmazó mesterséges intelligencia célja, hogy a növekvő számú ellenőrzési megbízások miatt tehermentesítse az ellenőrzést végző személyzetet.

A projektben a kutatók kezdetben a lombosfákra, különösen a világszerte cellulózgyártás céljából termesztett ültetvényfákra összpontosítanak. A mesterséges intelligencia segítségével meghatározhatóak a fafajok a különböző szerkezetű, alakú és méretű sejtjeik alapján.

A Fraunhofer ITWM tudósai a Thünen Intézet hatalmas faanyaggyűjteményéből származó referenciapreparátumokkal addig képzik a neurális hálózatokat, amíg a mesterséges intelligencia önállóan képes azonosítani és osztályozni a fafaj jellegzetes tulajdonságait, és így felismerni az ismeretlen minta mikroszkópos képén található fafajt. Minden egyes fafajt, például nyír, bükk vagy nyárfa, külön-külön betanítanak.

szerk/ford. Tóth János, forrás: ThünenInstitute

Előző cikk

Az erdők Európa legfontosabb zöldvagyona

Következő cikk

ClimaPannonia - új agroerdészeti projekt




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version