FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faimport hamisított származással

Románia: Az AVIVA nevű Máramaros megyei faipari cég, amely az IKEA egyik preferált beszállítója, súlyos vádakkal néz szembe a kolozsvári erdészeti felügyelőség részéről. Az ellenőrök szerint a vállalat hamisított dokumentumokat használt a feldolgozott faanyag valódi származásának eltitkolására. Az ügyet már a máramarosszigeti ügyészség vizsgálja.

A történetre a tényfeltáró Context.ro portál hívta fel a figyelmet. A cikkben elmagyarázzák, hogy az Aviva több mint 300 köbméternyi faanyagot importált különböző országokból, például Ukrajnából, Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából, azonban a szállítmányokhoz kapcsolódóan olyan dokumentumokat használtak, amikben hibásan tüntették fel az import időpontját és a szállított faanyag mennyiségét. A SUMAL nevű faanyag-nyomkövető rendszerben eltérések mutatkoztak a dokumentumokban szereplő adatokhoz képest, és az erdészeti hatóság szerint ez valószínűsíti, hogy hamisítás történt.

A jelentések szerint az Aviva, amely az egyik legnagyobb faipari vállalat Romániában, a 2022-es orosz-ukrán háború kitörése után jelentős mennyiségű nyír furnérlemezt importált egy kazah cégtől, a Severnyi Fanernyi Kombinat-tól. A kazah vállalatot az Európai Unió azzal gyanúsítja, hogy orosz eredetű faanyagot használ a furnérlemez gyártásához, és ezeket exportálja az EU-ba, megsértve az orosz termékekre vonatkozó szankciókat. Az Earthsight nemzetközi környezetvédelmi szervezet által végzett vizsgálat arra is rámutatott, hogy a kazah állam több furnérlemezt exportál, mint amennyit az országban valójában előállítanak, ami azt sugallja, hogy orosz nyersanyaggal dolgoznak.

Az Earthsight egyik képviselője, Tara Ganesh, szerint ez a kereskedelem közvetve hozzájárulhat az orosz-ukrán háború finanszírozásához, mivel a faipar fontos szerepet játszik az orosz gazdaságban, és az iparág néhány befolyásos személy kezében van, akik közel állnak Vlagyimir Putyinhoz.

Az Aviva az elmúlt három hónapban több mint 1,8 millió euró értékben importált furnérlemezt ettől a kazah cégtől. Az ügy további nemzetközi visszhangot is kapott, hiszen az ilyen típusú kereskedelem megsérti az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, amelyek célja, hogy csökkentsék az orosz háborús gépezet finanszírozási forrásait.

Eközben a Romániai Számvevőszék egy jelentésben bírálta az ország intézményeit, különösen az adóhatóságot (ANAF), amelyek nem elég hatékonyak a nemzetközi szankciók betartatásában.

forrás: TransTelex

Előző cikk

Erdészeti szaporítóanyagok nemzetközi piactere

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 148., 2024/38.




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version