FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ifjú Kócsagőr Program döntő

Az Ifjú Kócsagőr Program 2024 területi győztesei a háromnapos országos döntőn mérik össze tudásukat, amelynek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság biztosít méltó helyszínt szeptember 18. és 20. között.

Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a programot, amely idén visszatér a természetvédelmi őrzés bölcsőjéhez, a Kis-Balatonhoz. Itt alkalmazták hazánk első fizetett, független természetvédelmi őrét, id. Gulyás József „kócsagőrt”. Az ő tevékenységének köszönhetjük, hogy nem pusztult ki a magyar természetvédelem címermadara, a nagy kócsag. Munkájának megkezdésétől, azaz 1922-től számítjuk a hazai gyakorlati természetvédelem kezdetét.

Az ő munkásságának állít emléket az Ifjú Kócsagőr Program, melynek célja, hogy felkeltse a 18−24 éves korosztály érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmi tevékenységeket. A verseny rendezői olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, sőt, az elmúlt évek tapasztalatai alapján ügyességi feladatokra is számíthatnak a megmérettetés résztvevői.

Az országosan meghirdetett programban idén 69-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit. Ezt követően területi döntők során dőlt el, kik lesznek azok, akik a Kis-Balatonon és a Keszthelyi-hegységben tartott országos döntőben megmérkőzhetnek a fődíjért és azzal járó jutalmakért.

A tét a „Tutajos és Matula Díj”, a legjobb versenyző ugyanis elnyeri a Tutajos, felkészítője pedig a Matula díjat. A nyertes páros ötnapos tanulmányúton vehet részt majd a Lake District Nemzeti Parkban, az Egyesült Királyságban.

A többiek sem szomorkodhatnak, hiszen a rengeteg élmény mellett értékes természetvédelmi ajándékcsomagokkal gazdagodnak, és egy általuk választott hazai nemzeti parkban is eltölthetnek néhány szakmai napot.

A program és az országos döntő támogatói az Agrármisztérium, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a Hortobágyi Nonprofit Kft., a Kiskunsági Nemzeti Parkért Alapítvány, valamint a tíz hazai nemzeti parki igazgatóság.

A 2024. évi Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének zárórendezvénye, a verseny értékelése, az eredmények ismertetése és a „Matula és Tutajos Díj” átadása szeptember 20-án 12.30 órától lesz a Kis-Balaton Látogatóközpontban.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

ResilientWood az erős faiparért

Következő cikk

A jövő erdeit őrzi a Dráva



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések