FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ötödére csökkent a tűzifa kereslet

Fotó: Adam_Molnar

A két évvel ezelőttihez képest mintegy 80 százalékkal, azaz körülbelül ötödére esett a tüzelő iránti országos kereslet Szeverényi Tamás erdészeti szakember becslései szerint.

A Forest 7 Erdőmérnöki Kft. ügyvezetője a témáról nyilatkozva a Népszavának úgy látja, hogy ennek a hátterében elsősorban a 2022-23-as téli szezon alatt érvényes, hatósági tüzelőár, a földgázhiánnyal kapcsolatos, utóbb teljességgel megalapozatlannak bizonyuló lakossági pánik, illetve az enyhe telek állnak.

A szakértő úgy véli, hogy az akkor felvásárolt fa jó része még mindig a tárolóhelyiségekben pihen, és ezek együttesen okozzák azt, hogy becslése szerint az elmúlt két év alatt a tűzifa iránti kereslet körülbelül 80 százalékkal esett.

A KSH országos nyers átlagár adata azt jelzi, hogy a 2022 őszén hatalmasat emelkedő tűzifa ár után az elmúlt két évben csak kismértékű árcsökkenés alakult ki mázsánként 7640 forintra, azaz a hanyatló kereslet sem rántotta magával az árat. Szeverényi Tamás ezt azzal indokolta a lapnak, hogy a fakitermelők nem csökkentették ennek arányában – a 2022 ősze előtt amúgy is kirívóan alacsony – munkadíjaikat, azaz az ágazat egyéb költségei nem tesznek lehetővé nagyobb árcsökkentést. Úgy látja azonban, hogy a kialakult helyzet komoly gazdálkodási nehézségeket okoz az erdőgazdaságoknak, és a fakereskedőknek is.

A fűtési szezon közeledtével érdemes arra is emlékeztetni, hogy most szinte teljesen tele vannak, 93%-os töltöttségen állnak a magyar föld alatti gáztárolók és a kormány az augusztustól elindult új rezsiévben sem nyúlt a gázárakhoz. A brikett ára mázsánként 21 ezer forintra ugrott 2022 őszén-telén, de ott mostanra 17 ezer forintig van visszasüllyedés.

Milliókat érint a kérdés

A KSH korábbi kimutatásai szerint a 4 millió hazai lakóingatlanból mintegy 800 ezerben kizárólag fával – kisebb arányban szénnel – fűtenek. Közel 700 ezer ház szilárd és gáztüzelési lehetőséggel egyaránt felszerelt. Az ott lakók tehát választhatnak a két fűtési mód közül. Közel 2 millió lakást csak gázzal, valamivel több mint 600 ezret pedig távhővel fűtenek. A témával behatóan foglalkozó Habitat for Humanity néhány éve a Magyarországon tűzifát használók számát közel 4 millióra becsülte.

Arra a kérdésre, hogy ilyen esetben nem kedvező-e, ha megmaradnak az erdők és így tovább csökkenhet a légszennyezés, Szeverényi Tamás leszögezte: kitermelés nélkül a társadalom az erdőgazdálkodók költségeit, illetve az általuk nyújtott szolgáltatásokat, akár a földalapú támogatás mintájára, nem fizeti meg. Vagyis a vállalkozó, természetesen a szakmai korlátok között, de az e célra szolgáló területeket kénytelen kitermelni. Annál is inkább, mert az ipar faigénye nem lankad. Az emellett óhatatlanul képződő tűzifaanyag viszont így most eladhatatlanul gyűlik. Ráadásul, a földgázzal szemben, a tűzifa mégis csak megújuló energiaforrás – érvelt az erdészeti szakember.

forrás: Portfolio / Népszava

Előző cikk

Év Kilátója / Év Turistaháza szavazás

Következő cikk

Tudásbázis épül a faépítés jobb támogatásáért




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version