FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hullámvölgyben a tűzifapiac

Bár még tombol a nyár, sokan már most azon gondolkoznak, mivel fognak fűteni a télen. Egyébként már megvannak az állami tűzifaprogram nyertesei is. Zalában a települések átlagosan 100 köbméter tűzifával számolhatnak, ezek kiosztásáról a testületi üléseken döntenek majd. A szakemberek szerint a tüzépeken viszont alig akad vásárló, mivel a tavalyi enyhe tél miatt sokaknak rengeteg tűzifája maradt, így idénre már nem kell új készleteket beszerezniük.

Hegyekben áll a tűzifa itt ezen a pécsi telephelyen. Ez nem is csoda, hiszen a kánikulában még nem indult meg a roham a tüzelőért. Begovácz Zoltán magánerdész szerint alig egy hónap múlva, szeptember közepén már nem így lesz, amikor sokan a legutolsó pillanatban akarnak tüzelőt vásárolni.

Halomban áll a tűzifa itt a hajdúhadházi erdőben is. Nem lehet eladni az idei vágást, mert nem kell senkinek. „Jó nagy készletek halmozódtak fel, enyhe volt a tél, sok a fakitermelés. Aki ebből él, kényszerpályán mozog” – magyarázta Gabnai Ernő erdészeti tanácsadó.

Idén is nyert az állami szociális tüzelőanyag-pályázaton a zalai Surd önkormányzata. Bár még javában tart a nyár, a községben már a téli fűtési szezonra készülnek. Nógrádban sokan már beszerezték a télire valót, azonban azoknak mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, akik egész télire bevásároltak tüzelőből. A kereskedők az igazi rohamra szeptembertől számítanak.

forrás: ATV 08-05

Előző cikk

Tűzifa vásárlási praktikumok

Következő cikk

Somogyi cégek a fapiacról




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version