FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Portugália halálos erdőtüzei

A polgári védelmi mechanizmus keretében más országokból is érkezhetnének tűzoltók, repülőgépek és helikopterek Portugáliába. Az európai Copernicus rendszer szerint vasárnap óta több mint 62 000 hektárnyi terület égett le az országban.

A forró időjárás Portugália kilenc szárazföldi körzetében több mint 100 települést tett maximális tűzveszélyessé, ami megnehezítette a tűz megfékezését, és hét halálos áldozatot követelt a hétvége óta. A kontinentális Portugália északi és középső régióit továbbra is elborítják a lángok, és a nyugodtabb kilátások ellenére a legnagyobb tűzoltói bevetés Aveiro körzetében történt.

A Sever do Vouga (Pessegueiro do Vouga és Sever do Vouga) és Albergaria-a-Velha térségében a tüzek enyhülni kezdtek. Szerda reggelig több mint 1000 tűzoltó vett részt aktívan az elhárításban, akiket 320 jármű támogatott.

João Oliveira, az Albergaria-a-Velha-i polgári védelem önkormányzati koordinátora a Lusa hírügynökségnek elmondta, hogy a tüzet „gyakorlatilag sikerült megfékezni”, de több mint 40 házat érintettek a lángok.

Mintegy 400 tűzoltó dolgozott a tűz leküzdésén, amely Oliveira de Azeméis településen tört ki szerdán a kora reggeli órákban. Néhány utat továbbra is lezártak, mivel a hatóságok figyelemmel kísérik a lángok terjedését.

Evakuálás Gondomarban

A Gondomar településhez tartozó Melres Branzelo körzetében lévő lakásokat evakuálják a Porto városrészben tomboló tűz miatt – közölték a hatóságok.

Több mint 170 tűzoltó 39 járművel küzd a lángok ellen. Gondomar polgármestere, Marco Martins elmondta, hogy a tüzek megfékezésére tett erőfeszítések kihívást jelentenek, mivel több aktív front továbbra is terjed a településen.

Marokkó két repülőgépet küld, és spanyol tűzoltók érkeznek Portugáliába

A katonai katasztrófavédelmi egység (UME) mintegy 230 spanyol tűzoltója szerdán érkezett Portugáliába, hogy segítsen az erdőtüzek felszámolásában. Marokkó két Canadair repülőgép küldésével is segíti a portugál erőket, amelyek szerdán érkeznek meg.

A Lusa hírügynökség a belügyminisztérium egyik forrására hivatkozva azt írja, hogy a kérést Margarida Blasco miniszter asszony intézte spanyol és marokkói kollégáihoz a Portugália és ezen országok közötti kétoldalú megállapodások keretében.

Az Európai Bizottság már nyolc tűzoltó repülőgépet küldött a helyszínre, miután Portugália kérte az uniós polgári védelmi mechanizmus aktiválását. A Portugál Tengeri és Légköri Intézet (IPMA) szerint kilenc szárazföldi körzet több mint 50 települése van maximális tűzveszélynek kitéve a forró időjárás miatt.

Több mint 62 000 hektár égett le a portugál szárazföldön

Tábua város tanácsa háromnapos önkormányzati gyászt hirdetett Sónia Cláudia Melo, Paulo Jorge Santos és Susana Cristina Carvalho, a Vila Nova de Oliveirinha Corporation tűzoltói miatt, akik kedden vesztették életüket a térségben keletkezett tűz elleni küzdelem során.

A hétvége óta Portugáliában összesen hét halálos áldozatot követeltek a tüzek, köztük négy tűzoltót és három civilt. Több mint 40 ember sérült meg, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek, mivel a tüzek az ország északi és középső részén pusztítottak.

Az európai Copernicus rendszer szerint vasárnap óta több mint 62 000 hektárnyi terület égett le a portugál szárazföldön, és a legsúlyosabban az északi és a középső régiót sújtották, ahol 47 376 hektárnyi területet érintettek a tüzek.

A folyamatos válságra válaszul a kormány az elmúlt napokban szükségállapotot hirdetett ki az összes, a tüzek által érintett településen.

forrás: EuroNews 09-18 / EuroNews 09-16

Előző cikk

EP a természeti katasztrófákról

Következő cikk

Erdészeti szaporítóanyagok nemzetközi piactere




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version