FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtűz volt Csönge mellett

Csönge, 2024. szeptember 5. Erdészeti dolgozók a Vas vármegyei Csönge határában, ahol több mint száz hektáron égett a száraz fű és aljnövényzet, a lángok egy ötvenhektáros fenyvesre is átterjedtek 2024. szeptember 5-én. MTI/Katona Tibor

Az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében, ahol Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra. A tűz később a közeli fenyőerdőt is elérte, az érintett terület nagysága 250 hektár volt – közölte az MTI-vel a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Forrás: vaol.hu Fotó: Horváth Balázs

Tegnap dél óta dolgoztak a tűzoltók Csönge térségében, ahol az alacsony aljnövényzet, a vegetáció, illetve a bozótos kapott lángra. A lángok a közeli fenyőerdőt is elérték, a tűzzel érintett terület nagysága estére elérte a kétszázötven hektárt.

A tűzeset megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak nagy erőkkel. Délután óta újabb egységek érkeztek a munkálatokhoz, mintegy kétszázötven tűzoltó dolgozott a területen, közülük húsz önkéntes egyesület tűzoltói is. Drónos jármű, erőgépek és lajtos kocsik is segítették a munkálatokat, amelyeket a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányított. Az egységek a települést és egy közeli sertéstelepet is nagy erőkkel, vízsugarakkal, kéziszerszámokkal, illetve védőszántásokkal védtek a lángoktól. A munkálatok a Csönge és Kenyeri települések közötti területre összpontosultak.

Balogh Eszter főhadnagy elmondta: a tüzet csütörtök éjfél előtt néhány perccel körülhatárolták, a helyszínen azóta is dolgoznak, jelenleg 14 szerrel 38 tűzoltó végzi az utómunkálatokat. Még izzó részeket hűtenek, azt szeretnék megelőzni, hogy a területen újraéledjen a tűz.

Hozzáfűzte: a sárvári erdészettől és az Őrségi Nemzeti Parktól is érkeznek majd szakemberek, akik terepjárókkal járják be a területet, segítve a kutatást, illetve a drón is újra felszállt, így a magasból is figyelik a fejleményeket.

Balogh Eszter szerint az utómunkálatok hosszabb ideig is eltarthatnak.

forrás: MTI / Katasztrófavédelem / Kisalföld / pénzcentrum

Előző cikk

Erdőtüzek Spanyolországban

Következő cikk

Természetközeli erdőgazdálkodás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Tovább

Gyászhír – Altrichter Sándor [61]

Megrendülten értesítünk mindenkit, aki ismerte és szerette, hogy életének 61. esztendejében – méltósággal és hihetetlen szívóssággal viselt betegség…
Exit mobile version