FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Észak-Macedónia idén súlyos tűzvészekkel nézett szembe

A 2024-es tűzszezon súlyosan érintette az Észak-Macedón Köztársaságot. A Kopernikusz vészhelyzet-kezelő szolgálat részét képező Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adatai szerint a nyár eleje óta több mint 85 000 hektár égett le az országban.

Augusztusban számos erdőtűz lángolt elszabadult az egész országban. A helyi hatóságok sürgős segítségkéréseire válaszul aktiválták az uniós polgári védelmi mechanizmust. Ennek eredményeként hat különböző uniós tagállamból tíz légi tűzoltócsapatot küldtek a tüzek megfékezésére.

A 2024. szeptember 4-én készült Copernicus Sentinel-2 képen egy újabb tűzfront látható Mariovo térségében, amely több mint 11 000 hektárt érintett. A tüzet csak a szeptember 6. és 7. közötti esőzések után sikerült megfékezni.

A Copernicus Sentinel műholdak olyan nyílt adatokat szolgáltatnak, amelyek segíthetnek az erdőtüzek és következményeik megfigyelésében és feltérképezésében, lehetővé téve a károk jobb felmérését és a katasztrófavédelmi műveletek támogatását.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Copernicus

Előző cikk

Erdőtűz a csernobili zónában

Következő cikk

A faültetési szezon előtt - pillantsunk vissza!




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version