FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ResilientWood az erős faiparért

A faipari foglalkoztatás nemcsak a gazdasági jólét és a társadalmi stabilitás szempontjából létfontosságú, hanem a környezeti fenntarthatóság és az innováció előmozdítása szempontjából is. Az ágazat a különböző képzettségi szinteket átfogó munkahelyteremtő képessége és a fenntartható erőforrás-gazdálkodásban betöltött szerepe a biogazdaság egyik sarokkövévé teszi.

Több mint ötven résztvevő utazott Brüsszelbe, hogy részt vegyen a zárókonferencián, és többet tudjon meg az innovációról, a társadalmi befogadásról, a gyakornokok mobilitásáról és a fiatalok faiparba vonzásáról. A résztvevők megismerhették a projekt záró tanulmányának eredményeit, valamint a partnerek szakpolitikai ajánlásait is.

A RESILIENTWOOD PROJEKT PARTNEREI EGY SOR AJÁNLÁST FOGALMAZTAK MEG EGY ERŐS EURÓPAI FAFELDOLGOZÓ IPAR KIÉPÍTÉSE ÉRDEKÉBEN

Innováció, befogadás, mobilitás és fiatalok

Az innováció, a befogadás, a megfelelő munkakörülmények és a mobilitás egymással összefüggő tényezők, amelyek hozzájárulnak a faipar átalakításához. Az innováció a technológiai és fenntartható fejlődés motorja, a befogadás sokszínűbb és igazságosabb munkaerőt teremt, míg a mobilitás a karrier rugalmasságát és a fejlődési lehetőségeket biztosítja. Az ezekre a területekre való összpontosítással a faipar nemcsak versenyképes és innovatív marad, hanem dinamikusabb és vonzóbb területté válik a jelenlegi és a jövő generációi számára. A RESILIENTWOOD projekt során a szociális partnerek és a képzési szolgáltatók számos alkalommal találkozhattak, tematikus workshopokat szerveztek, vállalati látogatásokat tettek, és számos szakértői eszmecserét folytattak. Ezen a zárórendezvényen a projekt során tárgyalt különböző témákra szerettek volna visszatekinteni a következő személyek beszámolóin keresztül:

  • Anna Barbieri (az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatósága), aki bemutatta az EU Szövetség a tanulószerződéses gyakorlati képzésekért programot, valamint az Erasmus+ program által a tanulószerződéses gyakorlati képzések számára kínált mobilitási lehetőségeket, mivel a tanulószerződéses gyakorlati képzések választ adhatnak a munkaerő- és készséghiányra.
  • Melanie Kaindl & Gennaro Azzollini (Microtec), akik bepillantást engedtek a jövő fűrészüzemébe. Jó példa arra, hogy a gyakran régimódinak tartott vállalatok valójában (nagyon) modernek és határozottan jövőorientáltak.
  • Simona Corrado (Filca-Cisl), aki elmagyarázta, hogyan lehet egy befogadóbb munkahelyet kialakítani, és példákat hozott az Európában és Olaszországban már alkalmazott politikákra.
  • Maarten Leyts (Trendwolves), aki azt vizsgálta, hogy mi befolyásolja a fiatal generációt, és milyen szerepet játszhat a közösségi média a faipari ágazat üzeneteinek eljuttatásában a jövő munkavállalói generációihoz.

Záró tanulmány

A faipar folyamatosan alkalmazza az olyan új technológiákat, mint a CNC (számítógépes számjegyvezérlésű) gépek, a robotika, a mesterséges intelligencia stb. amelyek fokozzák a pontosságot, a hatékonyságot és az összetett tervek létrehozásának képességét, miközben az innováció a környezetbarát termékek és eljárások fejlesztését ösztönzi. A digitális eszközök alkalmazása a tervezésben forradalmasítja a fatermékek koncepciójának és gyártásának módját. Jean-Denis Lanvin (FCBA) bemutatta a projekt záró tanulmányát, és áttekintést adott az európai faipari iparágak legújabb fejleményeiről. A tanulmány hasznos eszköz a szociális partnerek vitáinak ösztönzésére az iparágnak a Covid-19 világjárványt követő alkalmazkodásával kapcsolatos kihívásokról. A tanulmány egy sor fejezetet tartalmaz, amelyek a válság idején történő alkalmazkodásra és a kilátásokra, a nők iparági képviseletére, a várható technológiai változásokra és az alkalmazkodási szükségletekre, valamint a szakképzés és a diákmobilitás szerepére összpontosítanak Belgiumban, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban és Horvátországban. Egy külön fejezet foglalkozik ezekkel a témákkal az európai fűrészipari ágazat egészét tekintve is.

Ajánlások és iránymutatások

A kétéves projekt záró elemét egy sor ajánlás és iránymutatás képezi, amelyek célja a változások előrejelzése, a vonzerő növelése, a készségek fejlesztése és a befogadás elősegítése az európai faiparban. A fafeldolgozó ipar egyre inkább felismeri a sokszínű munkaerő fontosságát. Bár még van lehetőség az alulreprezentált csoportok arányának további növelésére a faipari munkaerő körében, a nők és a különböző háttérrel rendelkező személyek nagyobb arányú bevonására irányuló erőfeszítések segítenek a munkaerőhiány kezelésében és új perspektívák beemelésében az iparágba. Az iparágban a befogadást az állandó képzés és oktatás biztosítására irányuló kezdeményezések támogatják, biztosítva, hogy mindenki hozzáférjen a faipari lehetőségekhez, a belépőszintű pozícióktól a vezetői pozíciókig.

A záró panelbeszélgetés során a partnerek hangsúlyozták az egész életen át tartó tanulás, a szociális párbeszéd és a szociális partnerek bevonásának fontosságát, valamint a szakképzett munkaerő vonzásának és megtartásának szükségességét is. A partnerek mindenekelőtt felismerték, hogy ha a fafeldolgozó iparágak hozzá kívánnak járulni egy fenntarthatóbb és rugalmasabb gazdasághoz, akkor a megbízható és megfizethető fenntartható nyersanyagok rendelkezésre állása elengedhetetlen feltétel.

A tanulmány és az ajánlások letölthetők a projekt honlapjáról: www.cei-bois.org/resilientwood

szerk/ford. Tóth János, forrás: EOS

Előző cikk

Európa fűrészipara



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések