FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEI-Bois Londonban ülésezett

A CEI-Bois, az Európai Faipari Szövetség éves közgyűlésére 2023. június 12-13-án Londonban került sor, melynek házigazdája a CEI-Bois tagja, a Timber Development UK volt.

A küldöttek a CEI-Bois 15 országot és 21 európai és nemzeti szervezetet felölelő tagságából kerültek ki, akik együttesen több mint 180 000 vállalatot képviselnek.

A küldöttek elégedetten nyugtázták a CEI-Bois egyre fontosabb szerepét abban, hogy sikeresen népszerűsíti az európai intézményeknél a fenntartható faanyag nagyobb mértékű használatát mind az építőiparban, mind az új építkezésekben, mint az épített környezet szén-dioxid-mentesítésének egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módját.

A közgyűlés áttekintette és megvitatta a CEI-Bois elmúlt évi munkáját, beleértve a következő munkaterületeket, amelyek nagy része az uniós jogszabályok befolyásolására irányuló törekvésekhez kapcsolódik:

A szociális ügyekkel foglalkozó munkacsoport munkája, amely tevékenységek széles körét foglalja magában, beleértve a Bizottság szociális párbeszéd bizottságával való hivatalos együttműködést a bútoripari ágazatban dolgozó kollégákkal és a faipari szakszervezetekkel, valamint a faipari szociális partnerek folyamatban lévő RESILIENTWOOD uniós társfinanszírozású projektjének végrehajtását.

A fenntarthatósági munkacsoport munkája, beleértve az erdőirtásmentes termékekről szóló rendelet, a vállalati fenntarthatósági átvilágítási irányelv, a csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló irányelv, a taxonómia környezetvédelmi felhatalmazáson alapuló jogi aktus és a zöld állításokról szóló irányelv tekintetében végzett érdekérvényesítő munkát. Ez a csoport felügyeli továbbá a szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésére vonatkozó tanúsítási keretrendszerrel kapcsolatos érdekérvényesítő munkát is, ahol fennáll annak a pozitív lehetősége, hogy az épített környezet hosszú távú termékeiben – például a fában – tárolt szén-dioxidot elismerik, de az a negatív aggodalom is, hogy a beton a jövőben azt állíthatja, hogy szén-dioxidot tárol, és ha a fa elégetéséből származó energiából készül, akkor azt is állíthatja, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású.

A Kereskedelmi Munkacsoport továbbra is hasznos fórumot biztosít, ahol a tagok megvitathatják a felmerülő kereskedelmi kérdéseket, beleértve az ukrajnai háborúnak a faiparra gyakorolt hatását, beleértve a kereskedelmi áramlásokat is. Megjegyezték, hogy a munkacsoport elnöke, Keith Fryer lemond tisztségéről, és helyét Stephen King veszi át.

Az építőipari munkacsoport figyelemmel kísérte az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv átdolgozását és az építési termékek felülvizsgálatát. A csoport a faipari szabványosítás javításán is dolgozott, és a tűzállósággal és a kínai piacra való bejutással kapcsolatos kérdések megoldására irányuló további munkával elősegítette a keresztlemezes faanyagok fokozott használatát. A tűzzel foglalkozó alcsoport számos kérdéssel foglalkozott, többek között a külső falakon történő tűzterjedés európai vizsgálati módszerével.

Az életciklus-értékeléssel foglalkozó munkacsoport az életciklus-értékelésekkel és a környezetvédelmi terméknyilatkozatokkal foglalkozott. A munkacsoport azt is megvizsgálta, hogy a szén-dioxid-tárolás értékelésére szolgáló módszerek közül melyek a legmegfelelőbbek a fa felhasználásának előmozdítására. A finn, svéd, osztrák és svájci vállalatok által vezetett TIMBIM kezdeményezés az európai faipar digitális átalakulásának előmozdításán dolgozott.

A kutatási, tervezési és innovációs munkacsoport továbbra is segítette az érdekelt feleket a finanszírozási lehetőségek kiaknázásában, és meghatározta a Horizont Európa 2025-27 keretprogramban a faipar K+I lobbiprioritásait.

A közgyűlés további olyan munkaterületeket is megvitatott, amelyekben a CEI-Bois aktívan részt vesz, többek között a következőket:

A körkörös gazdaság irányába ható választások – az erdészeti értéklánc tagjainak koalíciója, amely azon dolgozik, hogy elkészítse a közös érdekérvényesítő kérések listáját, amelyet 2024 nyarán az új Bizottság és az új Európai Parlament elé terjeszt, lásd: Körforgásos lehetőségek a versenyképes uniós biogazdaságért – A körforgásos jövő megteremtése.

Wood4Bauhaus – a faalapú ágazat szervezeteinek koalíciója, amely az Új Európai Bauhaus (NEB) által nyújtott lehetőségek maximális kihasználásán dolgozik a faalapú termékek épített környezetben való használatának növelése érdekében, lásd: Új Európai Bauhaus: szép, fenntartható, együtt. (europa.eu) A W4B kiváló munkakapcsolatot alakított ki a NEB-vel, és a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen egy nemrégiben májusban Velencében tartott beszédében kijelentette: “Az európai Bauhaus elvei pedig néhány független kezdeményezést is inspiráltak. Például a faipar számos szervezete elindította a Wood for Bauhaus programot”.

WoodPop – az osztrák és a finn kormány kezdeményezése, amelyben kormányok, tudósok és vállalkozások vesznek részt, és amelynek célja a körkörös és fenntartható fahasználat kiterjesztése, lásd: WOODPOP CALL

A Woodrise Alliance – egy globális nyílt innovációs platform, amelynek célja a közép- és magasépítésű faépítészet fellendítése – 2023. október 17-20. között Franciaországban, Bordeaux-ban konferenciát tart, amelyen a CEI-Bois a Bizottság egyik vezető munkatársa mellett az Új Európai Bauhaus képviseletében felszólal, lásd: Woodrise kongresszus 2023. október 17-20. között Bordeaux-ban, a Palais de l’Atlantique-ban.

A találkozó a 2022-es pénzügyi terv jóváhagyásával zárult. A közgyűlés hivatalos ügyeit megelőzően a küldöttek ellátogattak a kelet-londoni ABBA Arena rendezvény-helyszínre. A Stufish építésziroda által tervezett ideiglenes építményt mesterséges faanyagok, nevezetesen CLT és ragasztott fa felhasználásával építették, és úgy alakították ki, hogy Európa-szerte alternatív helyszíneken szétszerelhető és újra felállítható legyen.

A CEI-Bois téli közgyűlésére 2023. november 22-én kerül sor, online.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois

Előző cikk

Egy verseny margójára...

Következő cikk

Legyen 5% a tűzifa áfája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések