FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Projekt az ellenállóbb faiparért

A RESILIENTWOOD egy uniós társfinanszírozású projekt, amelyet a CEI-Bois az EFBWW-vel, a Woodwize-zal és az FCBA-val közösen bérel. Célja, hogy ajánlásokat kínáljon a fafeldolgozó iparágak konkrét kihívásainak kezelésére a megerősített szociális párbeszéd révén.

A CEI-Bois vezette projekt célja az EFBWW-vel, a Woodwize-zal és az FCBA-val közösen, hogy ajánlásokat tegyen a fafeldolgozó iparágak konkrét kihívásainak kezelésére a megerősített szociális párbeszéd révén. A projekt az ágazat alkalmazkodására és kilátásaira összpontosít a Covid-19 válság után, beleértve a várható technológiai változásokhoz kapcsolódó alkalmazkodási szükségleteket, valamint az ágazat vonzerejének növelését a szakképzettségek vonzása és megtartása szempontjából, különös tekintettel a nemek közötti egyensúlyra a Faiparban. A szociális partnerek és a szakképzési szolgáltatók bevonásával megvalósuló együttműködés keretében megvizsgálják az e kihívásokra adható lehetséges megoldásokat.

A körforgás az üzleti modellünk

A fa természetes nyersanyag, ezért a biológiai körforgást követi, és a piktogramon (új kiadványunk eleje) látható módon újrahasznosítható. A maradékok, melléktermékek és a fogyasztás utáni fa számos további felhasználási lehetőséget találhat, mivel felhasználható más rostalapú anyagok, például cellulóz és papír, valamint orientált szálas lemezek előállítására, számos mesterséges fatermék, és újabban fával és más természetes szálakkal töltött/megerősített polimerek előállításához.

Összességében a fatermékek és azok tartós használata elősegíthetik a zöld és fenntartható növekedést, miközben kulcsszerepet játszhatnak az energia- és kibocsátás-intenzív ágazatok szén-dioxid-mentesítésében, mint például az építőipar, a műanyagipar és a textilipar. A képen látható ábra a fa felhasználásának jól ismert ciklusát/ciklusait mutatja be.

A napokban megjelent új kiadvány angol változata a képre kattintva letölthető

A projekt erős transznacionális dimenzióra épül. A projekt megvalósítása érdekében a partnerek 5 országból (Belgium, Franciaország, Horvátország, Olaszország, Svédország) és az európai fűrészipari ágazatból végeznek kutatást és gyűjtenek adatokat, azonosítják a legfontosabb megállapításokat, megosztják a legjobb gyakorlatokat, és stratégiákat javasolnak arra vonatkozóan, hogy miként lehet kezelni az európai fűrészipar fent említett társadalmi kihívásait. A projektet az EOS, a Horvát Faipari Klaszter, a FILCA-CISL és az Erdészeti, Faipari és Grafikai Dolgozók Szakszervezete támogatja és hajtja végre.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois 09-05

Előző cikk

CEI-Bois - litván csatlakozás

Következő cikk

Erdőmegújítás, fiatalítás a Kisréten



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések