FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Svéd fűrészüzemi beruházás

A Norra Timber nemrégiben jelentette be, hogy a svédországi Hissmofors fűrészüzemét három fázisban korszerűsítik, és a beruházás összege eléri a 150 millió svéd koronát (14,8 millió USD). A fűrészüzemben és a hozzá kapcsolódó tervezőüzemben jelenleg mintegy 70 ember dolgozik.

Henrik Jönsson, a Norra Timber ipari igazgatója elmondta: „A fűrészüzem hozzájárul a helyi munkahelyteremtéshez és az intelligens klímatermékek előállításához. Számunkra fontos, hogy itt fektessünk be, és így egyensúlyba hozzuk fűrészüzemünk műszaki színvonalát és versenyképességét.”

Henrik Jönsson

A Norra Skog igazgatótanácsa korábban politikai döntést hozott a Hissmoforsban történő beruházásokkal kapcsolatban. A tervezett beruházások három szakaszban valósulnak meg, és a fűrészsor mentén új utófeldolgozással kezdődnek. Az új gépi berendezések a korábbiaknál lényegesen nagyobb kapacitással rendelkeznek majd, és így lehetővé teszik a termelés növelését.

A hissmoforsi fűrészüzem éves termelése jelenleg körülbelül 170 000 köbméter, és a cél, hogy a következő két évben 200 000 köbméterre növeljék a termelést. A fűrészüzem jelenleg lucfenyőt fűrészel és gyalult deszkákra és deszkákra gyalul, a fatermékeket pedig svédországi és külföldi vevőknek szállítják.

Az új gépi berendezésekbe történő beruházás mintegy 40 millió svéd koronát (3,9 millió USD) tesz ki, és évi 10 000 köbméter termelésnövekedést jelent. A következő két tervezett beruházási lépés a fűrészmalomsor korszerűsítésére irányul, és körülbelül 100 millió SEK (9,8 millió USD) értékű.

Annak érdekében, hogy az erdei nyersanyag minden részét felhasználják, a gyalulásból származó forgácsból alom készül. Ebből tiszta és pormentes alomtermék lesz, amely egészséges környezetet teremt az állatok és az emberek számára egyaránt. A fűrész- és gyaluüzemben ma mintegy 70 ember dolgozik.

„Természetesen minden beruházás nagyszerű érzés számunkra a Hissmoforsnál. Munkahelyeket biztosítunk, és nyugtát kapunk arról, hogy a Norra Timber hisz bennünk itt Jämtlandban. Ez a bejelentés bizalmat ébreszt a jövőre nézve” – mondja Thomas Haiduga, a Hissmofors fűrészüzemének vezetője.

Thomas Haiduga

szerk/ford: Tóth János, forrás: NorraTimber

Előző cikk

Faipar és a modern technológiák

Következő cikk

Metanolüzemű Land Rover tesztje




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version