FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Betűzőszút találtak Walesben

(Fotó: George Gate)

Először találtak betűzőszút (Ips typographus) Walesben. A walesi földtulajdonosokat, erdészeket és gazdákat arra kérik, hogy legyenek éberek a betűzőszú jeleire.

A nyolcfogú luc kéregbogárként [angolból szó szerinti fordításban] is ismert Ips typographus a lucfenyők súlyos kártevője Európában, amelyet az Egyesült Királyságban először 2018-ban azonosítottak.

Idén először nagyon kis számú bogarat fogtak egy megfigyelő csapdával Monmouthshire-ben. A Natural Resources Wales a növény-egészségügyi szolgáltató partnereivel együttműködve gyors vizsgálatokat indított, és megerősítette, hogy nincs bizonyíték a járvány kitörésére a területen.

A legutóbbi angliai leletek először mutatták ki a kártevőt az Egyesült Királyságban található Sitka lucfenyőkön is.

Huw Irranca-Davies, az éghajlatváltozásért felelős első miniszterhelyettes a következőket mondta: „Kérjük, továbbra is vigyázzanak a nyolcfogú luc kéregbogár (=betűzőszú) jeleire, mivel a lucfenyők súlyos kártevőjeként tartják számon. Ha úgy gondolja, hogy ennek a bogárnak a jeleit észlelte, kérjük, küldje el leleteit a Tree Alert űrlapon keresztül.” 

További információ a Tree Alertről a forestresearch.gov.uk oldalon található. 

Forrás: forestryjournal.co.uk

E témához tartozik a következő hír is, így itt egy FATÁJ cikkbe szerkesztem.

Anglia nagy részén betiltják a lucfenyő ültetését

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Anglia nagy területein határozatlan időre betiltják a lucfenyő ültetését, miután az Ips typographus újabb példányait találták.

Az erdészeti hivatalnokok a délkeleti és kelet-angliai lehatárolt területeken hajtják végre az intézkedéseket, többek között Bedfordshire, Cambridgeshire, Norfolk, Suffolk és Kent megyékben.

A karácsonyfatermesztés (három méter magasságig) és a Picea A.Dietr nemzetséghez tartozó lucfenyők termesztése a faiskolákban kereskedelmi céllal azonban nagyjából megengedett lesz az övezetekben.

[Eztán a cikk röviden ismerteti a betűzőszút, amit itt kihagyok.]

Az új követelmények október 29-én lépnek hatályba a Délkelet-Angliában és Kelet-Angliában a fenyőfák ültetésének tilalmára kijelölt területen. Az érintett területek Lincolnshire, Bedfordshire, Cambridgeshire, Norfolk, Suffolk, Hampshire, Berkshire, Buckinghamshire, Hertfordshire, Surrey, Greater London, Sussex, Kent és Essex egyes részei.

Nicola Spence professzor, a Defra növény-egészségügyi főfelügyelője elmondta: „A kártevők és kórokozók nagy kockázatot jelentenek a biológiai biztonságunkra, és különösen az Ips typographus képes jelentős károkat okozni Nagy-Britannia erdészeti és faiparában.

„Ezek az új korlátozások a bogár terjedésének korlátozására, valamint nemzetünk fáinak és erdészeti ágazatainak védelmére irányuló folyamatos intézkedések részét képezik. Minden földtulajdonosnak és földterület-kezelőnek ellenőriznie kell a földjén lévő lucfenyők egészségi állapotát, és gyorsan intézkednie kell a fogékony faegyedek kezelése érdekében.”

A kártevő faanyagmozgással terjedésének korlátozása érdekében továbbra is érvényben maradnak a meglévő korlátozások, amelyek értelmében az erdészeti bizottságnak előzetesen be kell jelentenie és engedélyeznie kell a fogékony anyagok kivágását és mozgatását a kijelölt területen belül.

Az érintett területen a karácsonyfa termesztők továbbra is korlátlan számú, a gyökérnyak felett három méter magasságig terjedő lucfenyőt termeszthetnek, mielőtt engedélyt kérnének.

A berűzőszú részletes ismertetése itt található. [Mármint a UK kormányzati honlapján.]

Forrás: forestryjournal.co.uk

Szerkesztette: MM

Előző cikk

Településfásítás Somogyban

Következő cikk

AEE Kutatói Nap a Ligneumban 11.04-én



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…