FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Svájc: terjedőben a betűzőszú

A betűzőszú (Ips typographus) számára kedvező volt a tavalyi meleg és száraz időjárás. Három százalékkal több fertőzött fát kellett felhasználni, mint 2021-ben, és a bejelentett fertőzési helyek száma országszerte mintegy 1000-rel 8000 fölé emelkedett – derül ki a svájci Szövetségi Erdészeti, Havas- és Tájkutató Intézet (WSL) éves jelentéséből.

Az egészségügyi (mentési célú) fakitermelés mennyisége (pirossal a nyári, sárgával a téli kitermelések mennyisége) és a szú fertőzési helyek száma Svájcban 1998 és 2022 között. * = Becsült értékek (Grafika: Forest Protection Switzerland)

A 2021-es év rövid szünetet adott az erdőgazdálkodási tevékenységeknek: A hűvös és nedves időjárás kedvezőtlen volt a betűzőszú – a gazdaságilag legfontosabb svájci bogárfaj – számára. 2022-ben azonban 14 kantonban ismét nőtt a nyári bogárfa mentési fakitermelés, a legnagyobb mértékben Vaudban (+125 %), Neuchâtelben (+95 %), valamint Zug kantonban (+77 %). Az előző évhez képest a nyári fakitermelés jelentősen csökkent Jura és mindkét Bázel kantonban (-60 %), valamint Appenzell Ausserrhoden és Luzern kantonokban (-45 %).

Az erdőgazdaságok által bejelentett fertőzési helyek száma ennél erőteljesebben emelkedett. Ismét Vaud és Neuchâtel kantonok állnak az élen (Vaud: +137%, Neuchâtel +107%). “A tavalyi év kivételesen jó fejlődési és repülési feltételeket kínált a szúbogarak számára” – mondja Simon Blaser a svájci Forest Protection Switzerland, a WSL erdők egészségével foglalkozó szakértői és tanácsadó irodájának munkatársa. Az 1991-2020 közötti időszakra vonatkozó normát 1,6 °C-kal meghaladó értékkel 2022 volt a legmelegebb év a mérések 1864-es kezdete óta. Részben ez tette lehetővé, hogy a szúbogarak egy újabb nemzedéket hozzanak létre, amint azt a modellszámítások mutatják (www.borkenkaefer.ch, németül vagy franciául).

A svájci Forest Protection Switzerland többek között a 2022 júniusa és augusztusa között számos régióban tapasztalható aszállyal magyarázza a fertőzési helyek növekedését. “Feltételezhető, hogy a lucfenyők – legalábbis egyes területeken – szárazságstresszt szenvedtek, ami csökkenthette a szúbogarak támadásával szembeni védekezőképességüket” – mondja Blaser. Mivel különösen Nyugat-Svájcban a normális évekhez képest akár 60 százalékkal kevesebb csapadék hullott, a mentett fakitermelések és a fertőzött területek nagymértékű növekedése Vaud és Neuchâtel kantonokban részben ennek tudható be.

A lárvák jellegzetes, legyező alakú táplálkozó járatai a lucfenyők kérge alatt. A fejlődés a petétől a repülő bogárig 7-12 hétig tart. (Fotó: Beat Wermelinger)

Súlyos jégesőkárok

A betűzőszú (lucfenyő kéregbogár) erőteljesebb szaporodásának másik oka a Svájc számos régiójában 2021 júniusában az erdőkben bekövetkezett súlyos jégesőkár. Többek között Bern, Fribourg, Neuchâtel, Schwyz és Zug kantonok lucfenyőállományai voltak érintettek. Az akár 7 cm átmérőjű jégesők és az erős széllökések kéregleválást, széldobálást okoztak, és egész lucfenyőállományokat gyengítettek vagy pusztítottak el. Ahol a károsodott faanyagot nem lehetett gyorsan eltávolítani, ott ideális feltételeket teremtettek a betűzőszú elszaporodásához.

Kilátások

A fertőzöttség növekedése arra enged következtetni, hogy a lucfenyő-fertőzés 2023-ban ismét növekedni fog. Különösen, ha az időjárás továbbra is az átlagosnál melegebb és szárazabb lesz. Az éghajlatváltozás miatt hosszú távon várható, hogy a lucfenyő természetes elterjedési területén kívül – amely Svájcban a magasabban fekvő területeken található – a szúbogarak egyre nagyobb mértékben fogják fertőzni a lucfenyőt. Ez a fejlődés szükségessé teszi az erdőátalakítást, ami a tiszta lucfenyőállományoktól való eltávolodáshoz vezet.

Annak érdekében, hogy az erdészeti gyakorlatot optimálisan támogassa a kéregbogár-kezelés tervezésében, a WSL jelenleg a Bark Beetle Simulation Online (BSO, www.borkenkaefer.ch, német vagy francia nyelven) továbbfejlesztésén dolgozik.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WSL 0307

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

HulladékRadar a tiszta erdőkért

Következő cikk

Sikeres évet zárt a Budakeszi Vadaspark



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…