FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Íme az Év Kilátója és az Év Turistaháza

10 ezren szavaztak az Aktív Kalandor Facebook oldalon, hogy melyik az ország legjobb kilátója, és melyik szálláshely szolgálja ki leginkább a kalandorok igényeit. Idén ötödik alkalommal szerveztük meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza kampányt. A tíz kilátó közül a pannonhalmi Boldog Mór-kilátó gyűjtötte be a legtöbb kedvelést, szám szerint 1346-et. A turistaház kategóriában a Turista Park Szentlélek lett a nyertes 1822 érvényes szavazattal. A versenyben részt vevő további 18 helyszínt viszont ugyanolyan szívesen ajánljuk, azokat is érdemes felkeresned.

Spirituális körkép Pannonhalma szívéből

A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületével egy dombon áll a Boldog Mór-kilátó. Az egyik első pannonhalmi szerzetesről elkeresztelt építmény nem csak nevében, de kinézetében, egyszerűségében és formájában is illeszkedik az apátság szellemiségéhez. A Kisalföldi Erdőgazdaság a Sokorói-dombság fáiból építette a kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílik a dél és nyugat felől lévő dombokra, illetve az észak és kelet felé elterülő síkságra. A fák fölött körülnézve Pannonhalma és a róla elnevezett medence jelenik meg, távolabb pedig a Bakony északi vonulata látható, kelet felé pedig egészen a Vértesig láthatunk. A kilátó lábánál egy lombkoronaösvény is épült, ami 80 méternyi sétát kínál a fák lombjai között. A legősibb keresztény jelképet megmintázó hal formájú építmény végéből egyik irányban a cseszneki vár kőfalai rajzolódnak ki, nyugat felé a Sokorói-dombság legmagasabb vonulata zárja le a kilátást, északnak tekintve Győr magas épületei tűnnek fel. A kilátó közelében több túraútvonal is elhalad, ezek közül legnépszerűbb a Budapestről induló Szent Jakab út vagy közismert nevén El Camino, amelynek jelzéseit követve akár egészen a spanyolországi Santiagoig zarándokolhatunk.

Megnézem a kilátót

Természetjárók kacsalábon forgó táborhelye a Bükkben

Tengerszint felett 750 méterrel fekszik 2024 kedvenc turistaháza, amely egyben az ország legmagasabban fekvő kempingje is. A Bükk egyik legszebb pontján, Lillafüredtől 13 kilométerre, a Kis-fennsíkon található Turistapark Szentlélek egy valódi komplexum. A három önálló házikón kívül  36 fős jurtaszállás is várja a túrázókat, kerékpárosokat, illetve sátorban további 50 fő tudja itt tölteni az éjszakát. A már szinte elengedhetetlen szabadtéri konyhán túl olyan extra lehetőségeket is nyújt a szállás, mint a játszótér, a kalandpálya vagy a szauna. A szálláshely télen-nyáron foglalható. Nem kell messze menni látnivalóért, a Látó-kövek kilátása vagy a bükkszentléleki pálos kolostor romja karnyújtásnyira van, de az ország egyik legromantikusabb fája, két hatalmas, egymásba ölelkező bükkfa, amely a Szerelmesek fája nevet viseli, is csak kőhajításnyira van az épületektől. Aki nagyobb kalandra vállalkozna, az a Bükk kimeríthetetlen lehetőségei közül válogathat, hiszen turistautak találkozásánál, a Kéktúra mentén fekszik az idei év nyertes erdei szálláshelye.

Megnézem a turistaházat

Az Év Kilátója szavazás végeredménye:
Az Év Turistaháza szavazás végeredménye:

forrás: AktívKalandor

Előző cikk

Fákat, és gondolatokat is ültetünk...

Következő cikk

SEFAG Zrt. szakmaorientációs programja




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version