FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferencia 2024

Október 17-18-án zajlott a 2024. évi Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferencia, amely mérföldkőnek számít ágazatunk számára. A konferencia házigazdája a Federlegno Arredo volt, amely a hagyományos partnereikkel – az Európai Fűrészipari Szervezettel (EOS) és az Európai Fakereskedelmi Szövetséggel (ETTF), amelynek az ASFOR is tagja – együtt szervezte az eseményt. Az eseményen több mint 20 ország volt jelen a világ minden tájáról, ami jól mutatja a megvitatott témák nemzetközi jelentőségét.

A konferenciát Marco Fortis makrogazdasági előadása nyitotta meg, amelyben kiemelte, hogy számos tényező, köztük a geopolitikai feszültségek és a globalizáció lassulása negatív hatással van a globális és az európai gazdaságra. Az előző évfolyamokkal ellentétben az idei konferencia nemcsak az európai piacokra, hanem az észak-amerikai, kínai, japán, MENA, indiai, ausztrál és új-zélandi piacokra is kiterjesztette az elemzés körét. Bár jelentős regionális különbségeket figyeltünk meg, egy közös igazság mégis kirajzolódott: 2024 kihívásokkal teli évnek bizonyult a fenyőfűrészáruipar számára, a 2023 végén vártnál valamivel jobb eredményekkel.

A fenyőfűrészáru termelése 2021-ben érte el csúcspontját, de a következő években jelentős visszaesést szenvedett el. A 2024-re vonatkozó előrejelzések szerint a termelés 12 százalékkal lesz alacsonyabb, mint 2021-ben, de a következő évben várhatóan 2-3 százalékkal emelkedik. Ezt a kilátást megerősítette Morten Bergsten, az ETTF alelnöke, valamint Herbert Jöbstl, az EOS elnöke felszólalása, akik hangsúlyozták, hogy a gyenge kereslet kielégítése érdekében csökkenteni kell a termelést, ami a faárak erőteljes csökkenéséhez vezetett.

Több felszólaló is pozitívumként említette a globális kamatlábak csökkenő tendenciáját, ami ösztönözheti az építőipar fellendülését, ami mind a gyűjtők, mind a kereskedők számára alapvető fontosságú. Arra számítunk azonban, hogy ez a fellendülés lassú lesz az elkövetkező időszakban.

Egy másik fontos pont, amelyet a résztvevők hangsúlyoztak, a nyersanyagok elérhetősége és megfizethetősége volt. Herbert Jöbstl rámutatott, hogy a nyersanyagok elérhetősége rekord-alacsony szintre süllyedt Európában, ami az északi országokban a magas rönkárakkal együtt súlyosan érinti az ágazat jövedelmezőségét. A kereslet helyreállásával fennáll annak a veszélye, hogy a rönkárak túl magasak maradnak, ami arra kényszerít bennünket, hogy innovatív megoldásokat keressünk a hatékonyság növelésére, többek között automatizálással és mesterséges intelligencián alapuló megoldások alkalmazásával.

Morten Bergsten azt is hangsúlyozta, hogy a fafeldolgozó ipar valamennyi szereplője fontosnak tartja az orosz és fehérorosz faipari termékekre vonatkozó uniós szankciók betartását. A felhívás egyértelmű: Európának szigorúan végre kell hajtania ezeket a szankciókat, és el kell kerülnie minden kiskaput.

A konferencia hangsúlyozta továbbá a faipar működési költségeinek jelentős növekedését. Bár az infláció csökkenni látszik, a költségszerkezet továbbra is magas, ami miatt továbbra is a hatékonyság növelésére kell összpontosítani. Alapvető fontosságú, hogy az ágazat fenntartható módon alkalmazkodjon a jelenlegi gazdasági kihívásokhoz.

Ami a nemzetközi piacokat illeti, az importról folytatott megbeszélések a legtöbb piacon – Japán kivételével – csökkenést mutattak, különböző helyi kihívások közepette. Az indiai piacnak szentelt előadás kiemelte annak hosszú távú potenciálját, mint az Európából származó fenyőfűrészáru fontos importőrét, ami további figyelmet érdemel.

A kihívások még nyilvánvalóbbak, amikor az erdőirtási törvényekkel kapcsolatos uniós szabályozásról beszélünk, ahol az esetleges jogalkotási késedelmek ellenére a bizonyosság továbbra is korlátozott. Elengedhetetlen, hogy az ellátási lánc valamennyi szereplője hatékonyan együttműködjön az ambiciózus szabályozások betartásának biztosítása érdekében.

Ciprian Dumitru MUSCĂ, az ASFOR elnöke

forrás: ASFOR

Előző cikk

Egy tucat veszélyes szúbogarat kell feltartóztatni az EU határain

Következő cikk

16. Biológiai Sokféleség Csúcstalálkozó



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések