FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzetközi Faipari Nap

“A hőhullám után fagy fenyeget” – így jellemezte tömören Markus Schmölzer, az Osztrák Fűrészipari Szövetség elnöke az ágazat jelenlegi helyzetét a Pörtschach-i Nemzetközi Faipari Nap alkalmából. Az elmúlt évek nagy keresletét jelentős visszaesés követi.

“Ebben az évben az építőipari tevékenységek masszív visszaesését és az építőipar megrendeléseinek hiányát tapasztaljuk. Ezért az osztrák fűrészipar 2023-ban lényegesen kevesebbet fog termelni, mint a korábbi években, akár 20 százalékkal is.” A fakereskedelem hasonló képet fest. Franz Mühlbauer, az Osztrák Fakereskedelmi Szövetség elnöke: “Az építőipar és a magánháztartások megrendeléseinek hiánya negatívan hat a kereskedelemre. A nemzetközi helyzet is kevésbé dinamikus, mint a korábbi években. A sok építőipari alkalmazás alapját képező fenyőfűrészáru exportja például idén 13 százalékkal elmarad az előző évi szinttől. Különösen a legnagyobb piacainkról, Olaszországból és Németországból érkezik kevesebb megrendelés.”

Lendület a válságok ellen

Az építőipari ágazat gyengesége miatt a fűrészipar és a fakereskedelem aktív intézkedésekre szólítja fel a politikusokat. “Az építőipar fontos a gazdaság egésze és nagyon sok munkahely szempontjából. Ráadásul a lakásépítésre továbbra is nagy szükség van. Ez egyben szociális kérdés is” – hangsúlyozza Markus Schmölzer, és hozzáteszi: “Javasoljuk, hogy az energia-, az éghajlati és a gazdasági válságot az energiahatékony és megfizethető lakásépítésbe történő beruházásokkal ellensúlyozzuk, nevezetesen az új építéssel, a felújítással és az átépítéssel.”

Ausztriában az éves felújítási ráta 1,5 százalékon stagnál, és a politikai célként kitűzött három százalékot évek óta nem sikerült elérni. A lakóépületek mintegy 70 százaléka 1990 előtt épült, többségük az 1970-es években. “Ezért egy felújítási turbót szorgalmazunk, amely többféle eszközzel, például adaptált támogatásokkal, az építési finanszírozáshoz való könnyebb hozzáféréssel és a lakástulajdonosok számára érthető tanácsadással jár.

A fa mint éghajlatbarát építőanyag fontos hozzájárulást nyújthat. A fával való építkezés a talajzáródás elleni küzdelemben is segít, mivel a fa könnyű, és ezért a meglévő épületekre is ráépíthető” – hangsúlyozza Schmölzer.

forrás: Holzindustrie.at

Előző cikk

Gen Z Fest /Green

Következő cikk

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések