FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

71. Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferencia

2023. október 12-én a Hilton Vienna Parkban rendezték meg a 71. Nemzetközi Fenyőfűrészáru Konferenciát. A konferencia házigazdája a Fachverband der Holzindustrie Österreichs volt, amely a két szokásos partnerrel – a Európai Fűrészipari Szövetséggel (EOS) és az Európai Fakereskedelmi Szövetséggel (ETTF) – közösen szervezte a rendezvényt.

Az esemény sok résztvevőt vonzott, hiszen az osztrák fővárosban megrendezett konferencián 333 fő vett részt – ez rekordot döntött -, akik a világ több mint 30 országából érkeztek. A konferenciát egy olyan ülés nyitotta meg, amelynek középpontjában a nyersanyagok elérhetősége állt, ami 2023-ban nem volt az iparág fő gondja, de továbbra is létfontosságú kérdés marad az éghajlatváltozás miatt változó erdők és az állami és európai szinten is nagyobb szerepet játszó erdészeti politikák közepette. Sami Pastila az AFRY-tól rámutatott, hogy az északi félteke továbbra is az északi félteke lesz a lágyfa-ipar nyersanyag-ellátottságának motorja, növekedési lehetőségekkel az USA déli részén. Európában stabil kínálat várható, de regionális különbségekkel. Silvio Schüler a BFW – Osztrák Erdészeti Kutatóközpont – képviselője kijelentette, hogy a tűlevelűek növekvő állományai Európában még mindig magasak, de egyre inkább ki vannak téve az éghajlati kockázatoknak, és a puhafaforrások hosszú távú rendelkezésre állása adaptált gazdálkodást igényel. Herbert Jöbstl, az EOS elnöke hangsúlyozta, hogy nem szabad szűken csak a rönk rendelkezésre állására összpontosítani, hanem az ágazatnak javítania kell a hatékonyságot, például a rönktermelés, a fa újrafelhasználhatósága és újrahasznosíthatósága tekintetében.

A piaci trendekről szóló, információval teli előadásokat a közönség nagy figyelemmel követte. Míg a világjárvány kezdete óta eltelt korábbi éveket rendkívüli volatilitás, de jó jövedelmezőség jellemezte számos fűrészüzem számára Európa-szerte, különösen 2021-ben, idén a fenyőfűrészáru-piacok csalódást okoztak a kereskedőknek és a fűrészüzemeknek egyaránt a 2022. második felében már megkezdődött lassulás miatt. A visszaesés ahhoz hasonlítható, mint ami 15 évvel ezelőtt, a globális pénzügyi válság idején sújtotta az ágazatot.

Miután 2021-ben tetőzött, a fenyő fűrészáru termelés és fogyasztás alakulása arra enged következtetni, hogy 2023-ban a termelés több mint 8%-kal, a fogyasztás pedig mintegy 11%-kal fog csökkenni Európában 2022-hez képest. A konferencián felszólalók egybehangzóan azonosították azokat az okokat, amelyek a piac hanyatlását okozták.

Herbert Jöbstl és Morten Bergsten, az ETTF alelnöke és fenyő-tagozat elnöke előadásaikban hasonló üzeneteket fogalmaztak meg a termelői és a felhasználói oldalról. Az ágazatban a gyenge kereslet miatt visszafogták a termelést. A helyzet Közép-Európában jóval összetettebb, mint Skandináviában, különösen Svédországban. A fenyőfűrészáru árai a korábbi években megfigyelt csúcsértékekhez képest jelentősen csökkentek. A magas inflációs ráták arra kényszerítették a központi bankokat, hogy emeljék a kamatlábakat, és a több mint egy évtizedes viszonylag alacsony jelzáloghitel-kamatlábak után az utóbbiak meredeken emelkedtek, és a megfizethetőséget illetően kihívások elé állítják a leendő lakásvásárlókat. Az infláció önmagában csökkenti a fogyasztók megtakarításait, visszatartja a lakásvásárlókat és növeli az építőipari cégek költségeit. A tényezők e kombinációja hozzájárult az építőipari ágazat visszaeséséhez, amely kulcsfontosságú a fenyőfűrészáru üzletág számára. Úgy tűnik, hogy az építőipari piacok lassúsága még 2024-ben is megmarad, így legalábbis rövid távon várhatóan folytatódik a fenyőfűrészáru-ipar számára a válságos időszak. Az energia- és személyi költségek továbbra is magasak.

Ami a kereskedelmet illeti, Morten Bergsten a termelők és a kereskedők egységes üzenetének adott hangot: az orosz és fehérorosz faipari termékekre vonatkozó uniós szankciókat a faipar minden szereplőjének tiszteletben kell tartania: Az EOS és az ETTF határozottan elítéli az ilyen termékek harmadik országokon keresztül történő behozatalát.

A tengerentúli export stabilizátorként működött számos vállalkozás számára az első félévben, az európai gyártók a nyár végén 14%-os piaci részesedést értek el a rendkívül fontos amerikai piacon, miközben a kanadai export az USA-ba irányuló csökkenése mellett. A kínai fenyőfűrészáru behozatala az első félévben nőtt, de 2022-ben nagyon alacsony bázisról, és a helyi építőipari piac is nehéz helyzetben van. Ennek eredményeképpen már a nyár folyamán voltak jelei a kínai import csökkenésének. A MENA régió fontos felvevőpiac az európai fűrészáru számára, különösen akkor, amikor más régiók piacai negatívan alakulnak.

Bár a következő hetek és hónapok piacait illetően van okunk pesszimistának lenni, a konferencia néhány pozitív üzenetet is közvetített.

A fa mint építőanyag az elmúlt néhány évben jó piaci részesedést ért el néhány európai országban. Ígéretes terület a felújítási piac is, amelyet kevésbé befolyásolnak az üzleti ciklusok, mint az új építésű piacot. Az iparág is jobb helyzetben van, mint a 15 évvel ezelőtti piaci visszaesés idején. Hangsúlyozták, hogy az elmúlt évek magas jövedelmezőségének eredményeként sok fűrészüzem beruházott a saját üzletébe és a kapacitások bővítésébe. A fenyőfűrészáru ipar rugalmas ágazat, és a hosszú távú piaci tényezők továbbra is kedvezőek, mivel egyre inkább felismerik a fa felhasználásának előnyeit az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Ugyanakkor a szakpolitikákkal kapcsolatos kihívások is fontos szerepet játszanak majd, amint azt Silvia Melegari, az EOS és a CEI-Bois főtitkára is hangsúlyozta az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendeletről (EUDR) szóló előadásában, amely várhatóan jelentősen megnöveli az átvilágítási követelményeknek való megfeleléssel kapcsolatos adminisztratív követelményeket.

Fotó: Mayr Melnhof Holz

A 2023. évi Nemzetközi Fenyő Konferenciát egy rendkívül érdekes látogatás előzte meg az egyik Mayr-Melnhof üzemben, amely a világ első PEFC tanúsítvánnyal rendelkező keresztirányú rétegelt fűrészárugyára. A high-tech CLT-üzemet nemrég avatták fel, és a stájerországi Leobenben található. A következő Nemzetközi Fenyő Konferenciára 2024. októberében kerül sor az olaszországi Taorminában.

forrás: Holzindustrie.at

Előző cikk

Európa Amazonasának újjáélesztése

Következő cikk

Faanyagforgalmazók a számok tükrében – 2022.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések