FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 140., 2022/34.

A Mátételkei Alkotóházban jártunk… / Lelki utazás zenei dallamok útján / Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete / Erdő Ernő bácsi meséi: A szarvasagancs / Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban / Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves

A Mátételkei Alkotóházban jártunk…

Mai kirándulásunk első helyszíne Mátételke község. Ha egy térséget szeretnénk megismerni, a növény- és állatvilág mellett a kulturális hagyományokra is érdemes időt szánnunk.  Hát még itt a Bácskában, ahol a Mátételkei Alkotóház szinte esszenciáját kínálja a régi tárgyak, életformák, épületek megidézésével e gazdag múlt bemutatásának.

Lelki utazás zenei dallamok útján

A Muzsikál az erdő környezettudatos rendezvénysorozat következő állomása a Mátra ölelésében volt, ahol a szervezők az erdők értékeit népszerűsítették a klasszikus zene erejével. Népes közönség előtt az erdei helyszínen olyan kiváló komolyzenei produkciók hangzottak el, melyek egy lelki utazásra is lehetőséget adtak.

Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete

A sümegi vár lábánál álló barokk püspöki palota ismét régi szépségében várja a látogatókat. Az épületben látható kiállítás a 18. század szellemét ragadja meg Padányi Biró Márton püspök élete mentén. A püspök művészettel, hitvitákkal vagy épp bukással tarkított életén végig utazva átfogó képet kaphatunk a korszakról.

Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs

Az állatvilágban csak a szarvasfélék családja növeszt agancsot. Ez a koponyából kinőtt csontképződményt ágakra bomlik és hegyes csúcsokban végződik.

Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban

Mai összeállításunk fő szereplői azonban a dámok, hiszen fontos időszak zajlik életükben: az agancsok tisztázása, a védő háncsrétegtől való megszabadítása, mely sokszor nem is annyira egyszerű folyamat.

Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves

A zöldséget sajtreszelőn hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítővel félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majoránnával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjük, sózzuk. Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, piros aranyat, borsot és 3-5 centis gombócokat hengergetünk. Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk egy fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócot. Jó étvágyat!

A teljes adás (26:00)

– A Mátételkei Alkotóházban jártunk…
– Lelki utazás zenei dallamok útján
– Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete
– Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs
– Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban
– Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német felmérés a fahasznosításról

Következő cikk

Megóvjuk hazánk zöld tőkéjét



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdők vízpótlása

Fennmaradásuk érdekében szükséges az erdők ökológiai vízpótlása! Elkezdődött az igények felmérése, szeptembertől pedig érdemi lépések várhatók! Igénybejelentés augusztus…