FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faipar fejlődése 2040-ig

Németország: A neves Delphi-tanulmányban szakértők százai értékelték ismét a német erdőgazdálkodás és faipar 2040-ig tartó jövőbeli fejlődését.

A Delphi-tanulmány a Knauf consulting felügyelete mellett készült a DIFENS projekt részeként; továbbá az INFRO (Total Resource Assessment for Wood, Mantau 2025) nyersanyagfigyelő program részeként. A tanulmányt kétlépcsős Delphi-felmérésként tervezték a 2023. májusától 2024. januárjáig tartó időszakban. Összesen 191 szakértő vett részt a német erdészeti és faipari ágazatból.

A DIFENS kutatási projekt azzal foglalkozik, hogy a jövőben hogyan változnak a németországi erdők a fakereslet változásai, az éghajlatváltozás, a természeti zavarok és a politikai követelmények következtében. A kutatási projekt fontos részét képezi a Mantau professzor (INFRO) által végzett fapiaci modellezés; a fapiaci modellezés részeként forgatókönyvek készülnek a jövőbeli fahasználatra vonatkozóan. Ezek a forgatókönyvek a „Delphi-tanulmány a német erdőgazdálkodás és faipar 2040-ig tartó fejlődéséről” segítségével finomíthatók. A résztvevő szakértők így nemcsak a fapiaci modellezés javításához járulnak hozzá, hanem ettől a céltól függetlenül is bepillantást engednek a német erdészet és faipar jövőjébe.
A Delphi-tanulmány a tudomány, a gazdaság és a politika döntéshozóinak átfogó tervezési alapot nyújt.
A Delphi-tanulmányban résztvevők számára fontos ösztönző volt a más szakértőkkel való eszmecsere: Az első forduló után a többi szakértő válaszaival összevetve kapták meg válaszaikat, és újra mérlegelhették és módosíthatták válaszaikat.
A „Delphi-tanulmány a német erdészeti és faipar 2040-ig tartó fejlődéséről” a német erdészeti és faipar különböző trend- és jövőkutatásainak hagyományát követi. A Knauf Consulting már 2003-ban elvégezte a „Trendelemzés a jövő fája – Delphi-tanulmány a német faipar fejlődéséről” című projektet (Knauf és Frühwald 2004). A Delphi-módszert a „Trendelemzés a jövő fája – Delphi-tanulmány a német faipar fejlődéséről” (Knauf és Frühwald 2004) során is alkalmazták. A tanulmányban háromlépcsős eljárás keretében szakértőkkel készítettek interjúkat. 2009-ben a korábbi tanulmány egylépcsős „nyomon követésére” került sor (Knauf és Frühwald 2011a-e).
Köszönet a „Fapiac modellezése” projekt vezetőjének, Mantau professzornak az állandó reagálásért, kritikai támogatásért és hasznos javaslatokért.

A tanulmány néhány kiválasztott eredménye:

Lombosfa-ellátás: Az éghajlatváltozás nagyon erős hatással lesz a lombosfa-ellátásra. A szakértők szerint ez a termelési kockázatot, a szerencsétlenségeket és a regionális nyersanyagellátás növekvő jelentőségét érinti. A tűlevelű fából való megfelelő ellátás 2040-ig a szerencsétlenségek/különleges felhasználások miatt nagyobb valószínűséggel biztosítható; ezt követően a tűlevelű fa mennyiségének jelentős csökkenése várható. A szakértők a káreseményeket követő magas szintű speciális felhasználást és ezáltal nagyobb felhasználási ingadozást feltételeznek. A termelési kockázat kiigazítása a fenyő esetében a rövidebb forgatási időszakok révén valószínűsíthető.

A keménylombos faanyag hasznosítása: A keménylombos fából készült fatermékek nagyobb potenciálját ott látják, ahol a keményfát apríték-, rost- vagy forgácsméretűre aprítják, azaz a faalapú iparban vagy egy újonnan létrehozott biogazdaságban, ahol bioműanyagokat és vegyi alapanyagokat állítanak elő. A szakértők szerint ez az anyaghasznosítás az energiafelhasználás rovására történne. Mivel az erdők átszervezése jelentősen több előhasználati faanyagot fog biztosítani a lombos-állományokból, az ilyen alkalmazásokhoz szükséges nyersanyag potenciál is rendelkezésre áll.

Körforgásos gazdaság és nyersanyag-hatékonyság: Nincs még egy olyan téma, amelyben ilyen egyöntetű egyetértés lenne. A körforgásos gazdaság és vele együtt a fa és a fatermékek kaszkádszerű hasznosítása egyre fontosabbá válik.

A nyersanyagok felhasználása az anyagi alkalmazásokban: A szakértők többsége a fenyő felhasználásának csökkenését és a keménylombos faanyagok felhasználásának növekedését várja; a szakértők feltételezik, hogy a cellulóz- vagy mechanikus cellulózgyártás során a fa felhasználása stagnálni vagy enyhén csökkenni fog, a fa felhasználása a faalapú anyagiparban növekedni fog, a furnér- és rétegelt lemezgyártás során pedig változatlan marad.

A teljes tanulmányt itt találja (40 oldal, pdf, német nyelven)

szerk/ford: Tóth János, forrás: Delphi-Holz.de

Előző cikk

Anglia új erdészeti minisztere

Következő cikk

Fapiac Romániában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések