FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CEPF: Gondoskodjunk az európai erdőkről!

Az európai erdőtulajdonosok kiáltványa összefoglalja az erdőtulajdonosok eredményeit, jövőképét és kötelezettségvállalásait, és egyúttal kulcsfontosságú kéréseket fogalmaz meg, amelyeket a következő európai mandátum során figyelembe kell venni.

A több mint 15 millió európai erdőtulajdonost – különböző korú, kultúrájú, társadalmi hátterű, történelmű, értékrendű és érdeklődésű nőket, férfiakat és családokat – képviselő CEPF átfogó kiáltványt adott ki, amelyben felvázolja eredményeiket, jövőképüket és kötelezettségvállalásaikat, és megfogalmazza a következő európai mandátummal kapcsolatos legfontosabb kéréseiket.

A kiáltvány a következő központi elemeket foglalja magába:

Eredményeink: Kiemeli a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdőgazdálkodás által elért jelentős eredményeket. Hangsúlyozza továbbá az erdőtulajdonosok jelentős hozzájárulását a társadalmi igények kielégítéséhez, miközben megőrzik és javítják az erdőket és azok biológiai sokféleségét.

Víziónk: Megerősítve elkötelezettségünket a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően biztonságos, fenntartható, rugalmas és versenyképes EU mellett. Kifejezi elkötelezettségünket az iránt, hogy továbbra is szerepet vállaljunk a társadalmunk előtt álló legfontosabb kihívások kezelésében.

Kötelezettségvállalásaink: Tartalmazza a folyamatos fejlődés iránti elkötelezettségünket, valamint a fejlődés, az innováció és az alkalmazkodás iránti buzgalmunkat. Tartalmazza továbbá az erdőtulajdonosok olyan vállalásait is, mint a fenntartható erdőgazdálkodás optimalizálása, az éghajlatváltozás mérsékléséhez és az ahhoz való alkalmazkodáshoz való hozzájárulás.

Kéréseink: A kiáltványban kulcsfontosságú kéréseket fogalmazunk meg, amelyeket a következő európai mandátum során figyelembe kell venni, és kiemeli annak szükségességét, hogy az erdőtulajdonosokat kulcsfontosságú szereplőként vegyék figyelembe és bízzanak bennük az őket és az európai erdőket érintő politikák előkészítésében (pl. környezetvédelem, éghajlat, energia, mezőgazdaság, egészségügy, pénzügy, kereskedelem stb.).

Összefoglalva, európai erdőtulajdonosokként elismerésre és véleménynyilvánításra törekszünk az EU fenntarthatósági célkitűzéseinek meghatározásában és végrehajtásában. Jelentős hozzájárulásunk összhangban van az EU 2050-ig szóló törekvéseivel és céljaival, és határozottan támogatjuk azokat. A hatékony végrehajtás érdekében nagyobb rugalmasságra és a helyi körülményekhez való alkalmazkodási képességre van szükségünk. Bízunk abban, hogy egy nyílt, konstruktív párbeszéd révén a következő években figyelembe veszik majd a hozzájárulásunkat, különösen akkor, amikor arról van szó, hogy az EU fenntarthatósági célkitűzéseit hogyan lehet és kell megvalósítani.

Tudjon meg többet eredményeinkről, jövőképünkről és kötelezettségvállalásainkról: Európai erdőtulajdonosok kiáltványa: Gondoskodunk az európai erdőkről.

A 14 oldalas angol nyelvű kiáltvány pdf-ben.

Forrás: CEPF
(MM)

Előző cikk

Iskolában az erdő - Hajdú-Bihar

Következő cikk

Amit a számok mutatnak - EVGK16



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések