FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MAKÉSZ Közgyűlés 2023

A Közgyűlések szokásos témáin túl, beszámoló, tervek, választás mellett a legfontosabb témák amiket megtárgyaltunk, és döntéseket is hoztunk: az energia válság / a klíma katasztrófa közeledte / a CO2 lekötés szükségessége azaz a karbon semleges technológia bevezetésének kötelessége / az infláció / a kóklerek által előállított gyenge minőségű, a jelenlegi követelményeknek, minősítési szempontoknak nem megfelelő építési termékek, lakások.

Mivel a követelményeknek való megfelelés ellenőrzése esetleges, a hatóságok sincsenek tisztában, hogy mit is, hogyan is kellene ellenőrizni, ezért a mi kivitelezőinket ellenőrzik, mivel a MAKÉSZ csoportot hirdetéseink, és kiállításon való részvételünk alapján könnyen meglehet találni, adataink nyilvánosak.

Kiemelkedően fontosnak tartottuk, hogy a fenti problémákról, veszélyekről is tárgyaljunk, a szokásos feladataink mellett.

A közgyűlésen nem csak a Tagozat, a MAKÉSZ tagjai vettek részt, hanem partnereink, támogatóink, és elkövetkezendő időszakunk legfontosabb társai a Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja és kollégái, valamint a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának dékánja, és kollégái, akik egyben vendéglátóink is voltak.

Az események, megtárgyalt témakörök, a 3 nap eseményei, időrendi sorrendben:

Üzemlátogatás, az Ubrankovics Kft. készház gyártó üzeme fejlesztésének, üzletpolitikájának, eredményeinek bemutatása. A családi vállalkozás a felhasznált alapanyagok alapján, környezettudatos, azaz nagy mennyiségű CO2 lekötést biztosító fa alapú építési termékekből, energia hatékony így alacsony CO2 kibocsátású, prémium kategóriás készházakat, gyártanak kiviteleznek. A közeljövőben hajtottak létre egy nagyobb fejlesztést, új CNC vezérlésű gépek kerültek beépítésre a  kibővített csarnokba.

Az Európai Készházgyártók Szövetsége 2022-ben kétszer is ülésezett, mivel az ideiglenes fa hiány, a fa megbecsülésének szükségessége, a minimum követelmények meghatározása, az Európai Fa Kiáltvány alapján, a saját Manifestumunk kialakítása, a fa marketing szükségessége, Brüsszelben a lobbi tevékenység megteremtése, a termékeink szabad áramlási feltételeinek, az egységes értelmezés műszaki értékeinek megalkotása, szükségessé tette. Meghatározásra kerül a minimum követelmény megfogalmazása, egy közös értékeket tartalmazó Manifestum közzé tétele, egy lobbi szervezet megbízása közös érdekeink képviselete hasonló szakmai szervezetekkel való egyeztetés, közös fellépés Brüsszelben, 

MAKÉSZ Klímavédelmi állásfoglalásunk elfogadása.

Solar Decathlon Wuppertál
Nagy kihívás, tanulság, tapasztalat szerzés volt, a diákoknak és gyártóknak is. Az épület egy pécsi valóságos foghíjbeépítés tervei alapján, a felső kettő szint megépítése. Sok sok problémát sikerült, tervezés, és kivitelezés közben megoldani. A helyszínen a rendezők rossz alapot építettek, újat kellett kialakítani. 3 nap hátrányt okozott. A ház felépítésére a helyszínen a verseny kiírás alapján 14 nap állt rendelkezésre, A támogatásban, a kivitelezés többségében a MAKÉSZ tagjai voltak többségében, MAKÉSZ üzem gyártotta le az épületet. Az épület 3 évig marad a helyszínen amit termékeink, más cégek export termékeinek népszerűsítésére is használható lesz. Az épület az emberközpontú belsőépítészetért  első díjat kapott. Működését tekintve, cél nélkül is plusz energiás épület lett.

MAKÉSZ védjegyek átadása. 2022-es teeljesítménye, ház állítási munkája alapján 14 vállalkozás érdemelte ki a MAKÉSZ védjegyet. A lista a https://evosz-makesz.hu/ oldalon megtalálható, ahol az összes tagunktól árajánlat kérhető, egy adatlap kitöltésével.

A Klímavédelmi kötelezettségünk, hogy olyan építőanyagokat használjunk amik a legnagyobb mennyiségű CO2 lekötést biztosítják, előállításuk a lehető legkisebb CO2 kibocsátással járjon, ezen anyagok beépítésével, és tervezéssel, az épület a lehető legkisebb CO2 kibocsátással működjön, továbbá újra hasznosítható legyen, vagy megsemmisítése esetén ne történjen nagyobb CO2 kibocsátás, mint amit élete folyamán lekötött! Ilyen építőanyagokat használunk, de többségük csak importból beszerezhető! Tennünk kell, hogy hazai alapanyagokat találjunk, minősítsük, és használjunk. Ez Kutatás Fejlesztési Feladat, amit  nemzetközi konzorcium keretében más egyetemekkel közösen kell elvégeznünk. Az előkészítés folyamatában van!

Az Energia Tanúsítvány hirdetésekben közzé tett adatai betű összetételeket közöl minősítésenként. Igazából a megrendelő azt tudja meg belőle, hogy korszerűtlen a lakása, épülete, vagy alkalmasság esetén mennyire korszerű.  Javasoljuk, hogy a hirdetésekben, tájékoztatásokban, a használt lakások esetén a valóságos fogyasztást, az építés előtt állóknál pedig a tervezett fogyasztás is közlésre kerüljön. 

A Klímavédelmi kötelezettségek CO2 lekötés mennyiségének növelése, CO2 kibocsátás mértékének csökkentése, elemi érdekünk. 2023 első negyedévétől bevezetjük ezen értékek közlését, ami az Energiatanúsítvány mellékletét fogja képezni, Jelenleg ez Önkéntes alapon történhet, ezért kezdeményezzük, más érdekelt szervezetek bevonásával egy a magyar metódust kidolgozó csoport létrehozását.

Az épületbiológia értékek, hogy mennyire egészséges környezetet biztosít az épület ezek fontos mutatók. Az első negyedév után a 25 jellemzőből legalább 11-et szeretnénk mi is közölni. A 25 jellemzőt csatoltam.

7/2006-os TNM épületenergetika rendelet módosításának tervezete már többször végső utolsó egyeztetésen is túl volt még sem jött létre a jogszabály módosítása. Ezt a tervezet állapota szerint mi is helyesnek tartjuk, de javasoljuk, hogy újra legyen társadalmi egyeztetés. A mi legfőképp javaslatunk, hogy ne legyen nehéz és könnyű szerkezet megkülönböztetés, hanem minden esetben kötelező legyen az energetikai számítás. Ma már a korszerű falazó elemből (korábban tégla) fa födémmel, több esetben gipszkarton válaszfalakkal készülő ház tömege kisebb mint egy favázas, szendvics panelból készült házé, és nem fordítva.

A modul, mobil, tiny house-és konténer házak értékesítéséhez, telepítéséhez milyen minősítésre, engedélyre van szükség? Az olcsó lakhatási megoldás egyik lehetősége lett, a modul, a mobil, és konténerház gyártása, értékesítése. Elterjedt, hogy mérete miatt nem kell építési engedély, nem tartozik az egyszerű bejelentési eljárás keretébe sem. Ez nem így van, kell minősítés, és kell egyszerű bejelentés is a telepítésükhöz! Ezzel kapcsolatban állásfoglalást kértünk az ÉMI Np. Kft. illetékes munkatársától:

“A konténer házak, modul házak, mobil házak szerkezetei üzemben jönnek létre, vagyis üzemi előgyártású szerkezetek.
Mikor számít egy mobil ház építménynek?
Az Építési Törvény értelmében építmény az építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított – rndeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjesztésére tekintet nélkül – minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre.
Tehát építménynek a helyhez kötött műszaki alkotás számít, ami le van telepítve, függetlenül attól, hogy mobilháznak hívják őket, és hogyan szállították oda a helyszínre. Ami kerekeken áll, mint pl.: egy lakókocsi, vagy vízen úszik, pl: mint egy lakóhajó, és az a rendeltetése, hogy időnként máshova szállíthatják, nem tekinthető építménynek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium Minisztere és Főépítésze kijelentette, hogy a jövőben több energia hatékony, több plusz energiával rendelkező épületek építését kívánják látni. Az is elhangzott, hogy a karbon semleges technológia, a CO2 lekötés, ill. CO2 kibocsátás csökkentése érdekében több fát kell használni az építőiparban. Örömmel fogadtuk ezeket a megfogalmazásokat, hiszen mi ezzel a technológiával foglalkozunk, ebben van tapasztalatunk, és ezt kívánjuk a két egyetemmel Kutatás Fejlesztési eredményekkel az alkalmazását tovább szélesíteni. Ezért a Faipari Kutatás Fejlesztés lehetőségeit Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának, laboratóriumainak bemutatása, volt a következő program. A PTE Műszaki és Informatikai Kara, és a CLIMATE+Klímapozitív kutatócsoport vezetői külön megbeszélést is tartottak, a karbon semlegességi célok érdekében milyen közös feladataik vannak, amiket együttműködésünk keretében kell megtervezni, elvégezni.

A Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal, aminek szintén tagjai vagyunk, a Soproni egyetemen tartja üléseit. Javaslatunk alapján, előkészítünk egy fa marketinget, mivel a tapasztalat, hogy nem csak a nagyközönségnek, de az építőipar résztvevőinek, sőt néhány politikai szereplőnek is, teljesen téves ismerete van, amit ráadásul még terjeszt is. Ennek előkészítésében aktívan részt veszünk, példákat fogunk bemutatni.

A Nemzeti Mintaház Park tervezett létesítését örömmel fogadtuk, a kiírt pályázatban szereplő 12 telekből 7-et tagjaink nyertek meg. A Mintaházpark nem csak a kiállító cégeknek lenne hasznos, sőt nekik inkább többlet munka, és kockázat, hogy milyen sikeresen tudnak onnan értékesíteni. A különböző monitorozható házak, a termék bemutatók, a tanácsadás a jövendőbeli megrendelőknek, felújítóknak, magán embereknek, Önkormányzatok képviselőinek, szakembereknek adhat segítséget!

Az országunk, kormányuk előtt álló klímavédelmi, környezettudatos, energiahatékonysági, karbonsemlegességi,tűzvédelmi feladatok eléréséhez, szükséges bemutatók, tanácsadások, a különböző építési termékek alkalmassági vizsgálatára alkalmas, és véleményünk szerint rendkívül szükséges létesítmény, energiahatékonysági bemutató központ lehet!

Kiállításokon való közös részvételt az alacsony hatékonyságuk miatt minimálisra csökkentjük. A hangsúlyt a cégek saját megjelenésük népszerűsítésére fordítjuk, bővítjük, rendszeressé tesszük a közösségi médiákban történő megjelenést, kivitelezési események, fejlesztések nyilvános bemutatását.

Szakmai utakat, új, a karbon semlegességet, plusz energia házak építési technológiát alkalmazó cégeket, építményeket tervezünk meglátogatni. Pl.: Berlin 98 lakásos plusz energiás faépítészeti (CLT) társasházat és sziget üzemmódú házakat, épülő (faszerkezetű) iskolákat, óvodákat, intézményeket, a lengyel, szlovák, osztrák, német társszervezetekkel, szövetségekkel ill. cégeikkel közösen szervezett szakmai úton, tapasztalat szerzés céljából.

Kárpáti József, MAKÉSZ elnök / Fotó: Havran Zoltán

A Közgyűlésen  új elnökség választása is megtörtént:

elnök: Kárpáti József Készház Menedzser Kft

Műszaki feladatokért felelős elnökhelyettes: Józsa Árpád Nebraska Kft

Faipari szakmai elnök helyettes: Györfi József Merkbau Zrt

Marketing kommunikációért felelős: Borka Árpád Kp. Sales House Kft

Nemzetközi Kapcsolatokért felelős: Bíró Péter Naturica Group Kft

Sopron 2023. február 4.

forrás: ÉVOSZ-MAKÉSZ

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Chilei erdő/bozóttűz

Következő cikk

Prémium CLT Modulház



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések