FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Új feszület Fallóskúton

Fallóskút országosan ismert mátrai zarándokhely, melynek múltja az 1940-es évekre tekint vissza. A legenda szerint itt egy környékbeli asszonynak többször megjelent Szűz Mária. A Szűzanya először egy gyógyító, csodatevő forrást mutatott az asszonynak, második megjelenésekor pedig kérte, hogy a forrás mellé épüljön egy kápolna. Állami támogatás híján a hívek adományaiból épült meg 1948-ban a kápolna és egy Mária szobor, később pedig Krisztus szenvedését bemutató keresztúttal is gyarapodott a kegyhely.

Az évek múlásával egyre népszerűbbé vált a mártai erdőrengeteg ölelésében álló Fallóskút, mely 2024. augusztusában új kereszttel gyarapodott. A kegyhely bejáratánál álló keresztet már igencsak megtépázta az idő vasfoga, cseréjére feltétlen szükség volt. 

A helyi egyházközség, az EGERERDŐ Zrt. és Demeter József erdélyi fafaragó összefogásának hála új kereszt fogadja a Fallóskútra látogató erdei vándorokat, zarándokokat.

Demeter József tölgyfából készítette el a megfeszített Jézus testét, a Korpuszt. A fafaragó korábban már több vallási ihletésű szobrot faragott a településre, de emellett vadászattal kapcsolatos, állatot ábrázoló szobrokat is alkot.

Az EGERERDŐ Zrt. Mátraparkett üzemében, ugyancsak tölgyfából készült kereszt pedig méltó utóda az előzőnek. Az új feszületet Dobák Gábor plébániai kormányzó áldotta meg. Bízunk benne, hogy az erős, tartós, nemes fából álló kereszt évtizedeken át megállja helyét az élet viharában és hírül viszi Isten dicsőségét.

forrás: Egererdő Zrt.

Előző cikk

Erdész szemmel túrasorozat 5.

Következő cikk

ForeverNest Gyerekágy



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti szakértői állásajánlat

Erdészeti Szakértői Hálózat felállításával bővítette az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Baranya és…