FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tamási-Miklósvár Parkerdő emlékkeresztje

A 52. Eucharisztikus Világkongresszus alkalmából állított emlékkeresztet ünnepélyes keretek között áldotta meg, benedikálta Felföldi László pécsi megyéspüspök Tamási-Miklósvár Parkerdőben kedden. Ünnepi köszöntőjében Dr. Szilágyi Péter, a nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos elmondta, az emlékkereszt egyszerre tükrözi múltunkat, jelenünket és jövőnket.

Fotók: Makovics Kornél

Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos – a Süli János miniszterrel együtt – halaszthatatlan kormányzati elfoglaltság miatt távol maradó Potápi Árpád János államtitkár nevében mondta el köszöntő beszédét. Elhangzott: az elmúlt hetek közösségi eseményei mindannyiunkat megerősítettek abban, közösségünkben erő van. Az erő abban rejlik, amelyet mindannyian személyesen is megtapasztalhatunk, hogy valamennyiünket a Gondviselő kegyelme és szeretete átölel. Hozzátette: szerte a világon a kereszt jelképe a kor az az adott közösség gondolkodásának és értékrendjének.

Dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott beszédében felidézte édesapja emlékét, aki mindig elragadtatással beszélt az 1938-as Eucharisztikus Kongresszusról, az elsőről hazánkban, amelynek köszönhetően az egész világ Magyarországra és Budapestre figyelt.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója beszédében elmondta, a lélekemelően lezajlott világrendezvény, az 52. Eucharisztikus Kongresszus emlékére az idei évben huszonegy keresztet állított a huszonegy állami erdőgazdaság az ország különböző gyönyörű tájain. A keresztek megáldási ünnepségei mindenhol szeretetben megtörténtek vagy megtörténnek. A Tamási – Miklósvár Parkerdőben található emlékkeresztet munkatársai kétkezi munkával, az erdeinkből származó kocsánytalan tölgy faanyagból hozták létre, melyhez a tamási plébánia közössége az alapgödör megásásával szimbolikusan járult hozzá.

Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt vezérigazgatója

Nagy Bálint az Agrárminisztérium erdőkért felelős osztályvezetője elmondta: az erdő az állandóságot és a kiegyensúlyozottságot szimbolizálja, az ember számára lelki megnyugvást is hoz. Felföldi László pécsi megyéspüspök pedig arról beszélt, hogy Isten, amikor megteremtette a világot, gyönyörű világot teremtett, és ebbe elhelyezte az embert. Az ember az életben bárhol van, üzenete van a szeretetről és a szenvedésről.

Lelket erősítő beruházás

Gőbölös Péter beszédében elhangzott még, hogy a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az elmúlt tíz évben több, a lelket erősítő beruházást valósított meg: például saját terve alapján és saját munkaerővel megépítette, majd a – Szent Hubertusnak a vadászok és erdészek védőszentjének tiszteletére – benedikáltatta a kereszt mellett található fakápolnát, mely az elődeink által létrehozott és általuk fenntartott parkerdőben rendkívül népszerűségnek örvend.

Az emlékkereszt előtt Nagy Bálint osztályvezető (balról), dr. Szilágyi Péter miniszteri biztos, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, Felföldi László pécsi megyéspüpök, Csibi Imre plébános, Porga Ferenc Tamási polgármestere és Gőbölös Péter vezérigazgató

forrás: TEOL

A 2021. szeptember 21-i avatáson készült interjúk

Kiegészítés:

A tamási emlékkereszt avatóján készült videók:

Teljes film:
https://www.youtube.com/watch?v=dqBFUJ9TyK0

Interjúk:
https://www.youtube.com/watch?v=LSmVfPOvEZY

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Teljesíthető-e az EU klímarendelet célkitűzése?

Következő cikk

Szilvásvárad: Együtt a vadászokkal



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések