FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ötszögletű minierdő lesz Kecskeméten

Különleges faültetést tervez idén ősszel a Zöldítő Civil Társaság, amely a környezetvédelem és a környezeti nevelés területén tevékenykedik Kecskeméten és legfőbb céljuk a zöldfelület növelése, a szemléletformálást, valamint, hogy akcióikkal felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni küzdelem fontosságára. 

Ezt a városi erdő típust Akira Miyawaki, japán botanikus fejlesztette ki a távol-keleti szigetországban történt megfigyelései alapján, a nagy és tökéletes rendszerben élő erdőket, szinte ugyanazon elvek mentén, de betonrengetegben is működő változatban.

Kis területen, akár 30-50 m2-en lehet biodiverz társulásokat létrehozni, ami tisztítja a szennyezett levegőjű városokat, árnyékot biztosít, párásít és ezáltal hűti a környezetét, valamint rovaroknak, énekesmadaraknak és emlősöknek nyújt otthont, menedéket.

A 10 millió Fa budapesti és bajai közössége az elmúlt három évben 17 hűsítő, párásító, porfogó városi Miyawaki erdőt telepített cégek és magánszemélyek felajánlásaiból és szeretnék, ha a kecskeméti telepítés is közösségi összefogás lenne.

Örömmel fogadják tehát az önkéntesek, követők, szurkolók, minden fákat szerető kecskeméti és a helyi cégek, vállalkozások anyagi és munkabeli hozzájárulását a minierdő megvalósításához.

A Széchenyiváros egyik legforróbb részén a 100 fából és 20 cserjéből álló faközösség megvalósításához legalább 3 millió Ft-ot kell összegyűjteniük.

A költségek legnagyobb része a talajelőkészítés, aminek keretében legalább 60 cm mélyen kicserélik a talajt termőföld, komposzt és szalma keverékére. A másik nagy költség a 3 éves fenntartás, folyamatos gondozása a minierdőnek, hogy minél intenzívebben növekedjen. Ezeken kívül költeni kell a tervezésre, csemeték vásárlására és a folyamatos mulcsolásra.

A minierdő telepítését november végén közösségi ültetés során valósítják meg.

Legyen neked is egy saját fád az első kecskeméti Miyawaki-ban! Azok neveivel, akik egy teljes fa árával beszállnak a mini erdőbe, felszalagozzák a fákat. Előreláthatólag az alábbi fajtákat ültetik majd el: fehér fűz, kislevelű hárs, mezei szil, lándzsáslevelű éger, magyar kőris, tövistelen lepényfa, bugás csörgőfa, fehér eperfa, húsos som, barátcserje, mézalmácska. A csapatot IDE KATTINTVA tudod támogatni a minierdő létrehozásában.

forrás: KECSUP

Előző cikk

A faültetési szezon előtt - pillantsunk vissza!

Következő cikk

Erdőgazdaság nevével visszaélve ígértek tűzifát a csalók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések