FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hagyd élni – élni hagy! Tervezz alternatív karácsonyfát!

A 10 millió Fa pályázatot hirdet! Eredeti célunk, mint ez országszerte egyre szélesebb körben ismert, tíz millió fa telepítése és gondozása. S ha ez így van, akkor felvetődik a kérdés: ezzel egyidőben miért is hagynánk évről-évre kivágni fenyőfák millióit, hogy rövid pár napra csupán, velünk legyenek karácsony ünnepén.


Kattints a képre a nagyításhoz!

E vágy kielégítésére Európában közel 80 millió fenyőfa növekszik a faiskolákban, melyek 10 év alatt hektáronként, 105 tonna oxigént termelnek. Nem a karácsonyfa állítás Magyarországon bő 150 éves hagyományával szeretnénk tehát leszámolni, hanem annak formai újraértelmezése révén szemléleti változást kívánunk előkészíteni.

A fenyőfa egyébként nem őshonos növény a mai Magyarország legtöbb területén, főbb fajtái, a luc és a feketefenyő órái ezen az égövön, a felmelegedés következtében sajnos meg vannak számlálva, s ez elveszi a földlabdás fenyőfa tartós megoldásának értelmét.

Olyan új megközelítést kezdeményezünk hát, amely a hagyományokat megőrzi, elemeiben továbbra is hordozza a karácsonyfa állításának tradícióját, magában foglalja az ünnep hangulatát, annak színeivel, fényeivel és illataival együtt, ugyanakkor alternatív megoldást kínál, melynek végeredményeként a korábbi gyakorlat során elpusztított fenyőfa helyére a régi karácsonyfa tökéletes alternatíváját jelentő környezettudatos tárgy állhat.

Olyan, amely évről-évre társa lehet a családi meghittségnek és melegségnek, s immáron a természetről, világunkról, a Föld életében elfoglalt helyünkről kialakuló új szemléletünknek is.

Nagyon köszönjük Kovács Zsófia projektvezetői munkáját, valamint a Hello Wood és a Dynamo bike and bake együttműködő segítségét.

Forrás: 10 millió fa

Előző cikk

10millió Fa Mozgalom

Következő cikk

Egyetlen nap alatt 6101 fából álló erdő!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések