FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Látványos fázisához érkezett a gödöllői uszoda építése

A kör alakú szerkezet teljesen egyedülálló, emellett Magyarország három legnagyobb rétegelt ragasztott fatartós kupolája közé sorolható. A 24 méter belmagasságú kupolaszerkezet 42 db 22-30 méter hosszú, 140 cm magas rétegelt ragasztott fatartó bordából készült.


Fotó: Jaf Holz Ungarn Kft.

A 30 ezer lakosú Gödöllőn 2012 körül fogalmazódott meg az igény egy korszerű és megfelelő befogadóképességű uszoda iránt, mely igényt a Szent István Egyetem bővülése és a kötelező úszásoktatás bevezetése egyaránt erősített. Az új létesítmény a városban és környékén lakók igényét éppúgy kiszolgálja majd, mint az élsport elvárásait, nemzetközi szintű vizes sportesemények rendezésére is alkalmas lesz.

A 2018-ban indult kivitelezés első szakaszában 600 fős lelátó, 50 méteres versenymedence, 6×10 méteres tanmedence, öltözők és kiszolgáló egységek épültek meg. Ezen túl egy, a teljes környéket kiszolgáló családbarát wellness-központot is kialakítanak a létesítményben. A második ütemben pedig a 20 méteres bemelegítő-medence kivitelezése történhet meg.


Fotó: Jaf Holz

A helyszín adottságai és az építészeti elgondolások a kivitelezőktől különleges műszaki megoldásokat követeltek. Építészeti szempontból a csupa ív és hajlat főépület, valamint fa tetőszerkezetének az építése jelentette a legnagyobb kihívást. A létesítmény leglátványosabb része, az épület központi eleme, az íves ragasztott fatartókból kialakított tetőszerkezet.

A versenymedence és az azt két oldalról ölelő 600 fős lelátó feletti nagykupola építésével most látványos szakaszához érkezett a kivitelezés. A kör alakú szerkezet teljesen egyedülálló, emellett Magyarország három legnagyobb rétegelt ragasztott fatartós kupolája közé sorolható. A 24 méter belmagasságú kupolaszerkezet 42 db 22-30 méter hosszú, 140 cm magas rétegelt ragasztott fatartó bordából készült, amelyek boltozatosan illeszkednek a kupola csúcsában lévő körgyűrűhöz.


Fotó: Grabarics Kft.

A nyolc fő borda, amelyek egyenként 30 méteresek, egy szintén ragasztott fatartóból kialakított gyűrűbe (opeion) csatlakoznak. Ezt a gyűrűt egy speciális állványzatra kellett elhelyezni, ami már a versenymedence fenéklemezén támaszkodott. A kivitelezők egy 10×10 méter alapterületű, közel 23 méter magas és 25 tonna önsúlyú PERI UP Flex teherhordó állványszerkezetet alkalmaztak az uszoda kupolájának ideiglenes megtámasztásához és összeszereléséhez.

Az állvány a tetőszerkezet építésének menetéből adódóan egyszerre két funkciót is betöltött. Elsődleges szerepében teherhordó állvány, amíg az Opeiont és a 8 db főtartót – melyek a medence 4 sarkán álló vasbeton “tornyokhoz”, azaz a lépcsőházakhoz kapcsolódnak – összeszerelik. Miután a 8 főtartót és az Opeiont összeszerelték, a tetőszerkezet önhordóvá válik, tehermentesítik az állványt, mely ezután már munkaszintként funkcionál a további szereléshez.


Fotó: Jaf Holz

A több mint 60 méteres fesztáv komoly keresztmetszeteket igényelt. A 140 cm magas és 18 cm széles fő tartók egyfelől a konstrukció stabilitását garantálják, másfelől az ilyen szerkezetek esetében fontos szempontnak az úgynevezett átégési biztonságnak is eleget tesznek. Ezek a tartók 60 perc átégési biztonságot garantálnak, ennyi ideig marad statikai szempontból biztonságos a szerkezet tűz esetén. Emellett színtelen égéskésleltető felületkezelést kapott az összes beltéri fa elem.

Generálkivitelező: Grabarics Építőipari Kft.

Tetőszerkezet kivitelező: Techno Qualitas Kft.

Acélszerkezet-gyártás: Weinberg 93 Kft.

Rétegelt, ragasztott fatartók gyártása: JAF Holz Ungarn Kft.

Forrás: Magyar Építéstechnika

Előző cikk

A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány tevékenysége

Következő cikk

Pedagógusi életműdíjat kapott Halápi NándorStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések