FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ABBA Arena – díjnyertes faépület

A 2022-es átadásának évében a Wood Awards Kereskedelmi és szabadidős épületek kategória győztese lett az ABBA Arena. A minden tekintetben egyedülálló virtuális koncertsorozatnak, az Abba Voyage-nak otthont adó kelet-londoni ABBA Arena a világ legnagyobb szétszerelhető koncerthelyszíne, 3000 fő befogadóképességével.
(FATÁJ megjegyzés: a Budapest Kongresszusi Központ 2000 férőhelyes.)

A faanyag természetessége (is) segít lelazítani a látogatókat az ABBA Arénában, hiszen a világ legnagyobb szétszerelhető koncerthelyszínét fából készítették, beleértve a nézőteret, az esővédő előtetőket és a csarnok előtti létesítményeket.

Az “Auditoriumtól”, egy négyemeletes, 1650 egyedi, egyenként akár 9,9 méter hosszú, keresztirányú rétegelt lemezből készült ülőhelytől kezdve az arénát beborító, 1400 táblásított vörösfenyőből készült külső “esővászonig”, a faanyag, a faszerkezet ezen projekt minden részének szerves részét képezi.

A fa a “Front of House”-ban is folytatódik: a központi előcsarnokot egy hibrid lucfenyő-ragasztott fa és acél előtetőszerkezet fedi. Huszonnégy hatszögletű, egyenként 10 méter átmérőjű előtető-konstrukció alkotja a geometrikus tetőszerkezetet, ahol a LED-es világítás a ragasztott gerendákba van beépítve. A csarnokot hét CLT-épület veszi körül, amelyek mindegyike összetett vörösfenyő esővédővel van burkolva.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodAwards

Előző cikk

OEE 2023. évi díjazottjai

Következő cikk

Faanyag Tipológia - a faépítésért



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések