FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CLT – 100 éves szabadalom

Nem közismert, de augusztus 21-én volt a keresztrétegelt faanyag (CLT) szabadalmának 100. évfordulója. Andrew Dunn, a Melbourne-ben rendezendő Timber Offsite Construction konferencia házigazdája szerint “a keresztrétegelt faanyagot gyakran modern technológiának tartják, de a technológiát leíró szabadalmat ezen a napon, 100 évvel ezelőtt adták ki”!

A kereszt rétegelt faanyag, vagy CLT, egy olyan tömeges fatermék, amely kemencében szárított, egymásra merőlegesen tájolt, majd szerkezeti panelekké ragasztott rétegeket használ. A lemez a fából készült rétegek derékszögben történő ragasztásával mindkét irányban kiváló szerkezeti merevséget biztosít.

Az 1923. augusztus 21-i szabadalom a következőket írja elő:

Az archívum szerint “feltaláltak egy (bizonyos) új és hasznos fejlesztést a kompozit fűrészáru területén, amelynek leírása a következő…”.

“Az így kialakított csíkokat vagy deszkákat ezután megfelelő hosszúságúra vágják, majd az ilyen hosszúságokat egymásra helyezik, hogy több réteget képezzenek, úgy, hogy az egyik rétegben lévő fa rostjai derékszögben haladnak a szomszédos rétegben lévő fa rostjaival.”

Továbbá, a közhiedelemmel ellentétben, Andrew Dunn állítása szerint a CLT-t az USA-ban találták fel, nem Európában! A szabadalom mögött Frank J Wars és Robert Watts állt, mindketten a Washington állambeli Tacoma, Piece városának polgárai.

Júniusban a Wood Central arról számolt be, hogy a Quince Market Insights által közzétett jelentés szerint a globális CLT piac a következő hét év során megháromszorozódik, és 2030-ra 1,66 milliárd dollárról 4,24 milliárd dollárra emelkedik.

A jelentés, amely 12 vezető CLT-gyártótól származó adatokat használ fel, a globális kereslet gyorsulását prognosztizálja Észak-Amerikában és Európában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig növekvő keresletet, amelyet Ausztrália, Japán, Kína és India táplál.

Naponta több CLT-épületet helyeznek üzembe a világ minden részén. A jelentés szerint a piac 14,3%-os növekedést mutat, az új gyártóüzemekbe történő tőkeberuházások pedig a termelés növekedését ösztönzik.

A múlt héten a Wood Central arról számolt be, hogy a NeXTimber csatlakozik a Xlam, a Cusp és több mint 20 importőrhöz, amelyek az ausztrál piacot látják el.

A Timberlink csapata az újonnan üzembe helyezett GLT-vonalán gyártott legelső GLT gerendával a kezében. Balról jobbra: David Oliver marketing, értékesítési és vállalati ügyekért felelős vezető, Ian Tyson vezérigazgató, Patrick Dark, CLT/GLT üzemeltetési vezető, Ranabir Ghose, a nagy stratégiai projektek vezetője, David Gittins, a NeXTimber projektvezetője, Jodie Murdoch, a gyártási vezető, Brian Murphy, a termelési vezető.

Új-Zélandon már működik a világ egyik legnagyobb CLT-gyára; a Red Stagg’s TimberLab és az Oji Fibre Solutions Kinleith Mill az új-zélandi kormány bejelentését követően CLT-üzemet kíván létesíteni.

A Timber Offsite Construction immár 24. éve egyike a három nemzetközi konferenciának, amelyek a faalapú előregyártással és a helyszíni építéssel foglalkoznak. Dunn úr elmondta a Wood Centralnak, hogy a program a fából készült épületek tervezésével és építésével foglalkozó tervező szakembereket célozza meg. A szeptember 11. és 12. között a melbourne-i Crown Promenade-on megrendezésre kerülő konferencia Dunn úr szerint nagyobbnak és jobbnak ígérkezik, mint valaha!

A St Lukes Health új launcestoni székháza építés alatt. A múlt hónapban történt “tető alá hozás” után a projekt 961 köbméter Xlam CLT-t tartalmaz. (Forrás: Fairbrother)

“Az elsődleges hangsúly a faipari technológia kereskedelmi célú alkalmazásain van. A program és az előadók az eddigi TOC-konferenciák közül a leglenyűgözőbbek” – mondta Andrew Dunn.

Az előadók között szerepel Andrew Ball, az oWoW elnöke, az USA első post and plate magasépületének fejlesztője. Ball úr az általa Kaliforniában fejlesztett oszlopos és lemezes (pontszerűen alátámasztott) fából készült magasépületeket fogja bemutatni.

A konferencia programját két ikonikus épület esettanulmánya, a perthi Murdoch University Boola Katitjin épülete és a melbourne-i Hines T3 Collingwood 15 emeletes faépülete teszi teljessé.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WoodCentral 08-21

Előző cikk

Portland repülőtere fából épül újjá

Következő cikk

Érik a válság az építőiparban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések