FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdők tulajdonosi használatának ismertetésével folytatódott a fórumsorozat

2020. szeptember 24-én volt a NAK magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online tájékoztatófórum-sorozatának negyedik rendezvénye, ahol az érdeklődők az erdők tulajdonosi használatáról informálódhattak.

Alapvetésnek tekinthető, hogy az erdő hasznosításának, hasznai szedésének joga elsődlegesen annak tulajdonosát illeti, így azzal kapcsolatban a meghatározó döntéseket is ő hozza. Ilyen döntés elsődlegesen az, hogy a tulajdonában álló erdőt maga használja (azaz ő lesz az erdőgazdálkodó), vagy a használat jogát átadja más személy részére. A fórum keretében az első esetet járhatták körbe a résztvevők.

A közvetlen használat mellett tulajdonosi használatnak minősül az is, ha a tulajdonos az osztatlan közös tulajdonban álló és használati megosztással érintett erdőnek minősülő földnek a használati rendben egy másik tulajdonostársa hasznosításába adott részén többlethasználati megállapodással megszerzett jogát gyakorolja.

Szélesebb értelemben véve egyfajta tulajdonosi használatként értelmezhetőek továbbá a következő esetek is, hiszen az erdőgazdálkodás ezekben az esetekben is nagyobbrészt a tulajdonos érdekkörében valósul meg:

–    osztatlan közös tulajdonú erdő saját jogú használata polgári jogi társaság keretében,

–    társult erdőgazdálkodás erdőbirtokossági társulat keretében,

–    az erdő használata saját gazdasági társaság keretei között, valamint

–    az erdőnek minősülő föld hasznosítása erdőkezelésbe adás útján.

A fórum második felében a résztvevők elhangzottakhoz kapcsolódó kérdéseinek, észrevételeinek megbeszélésre került sor, majd a jelenlévő erdőgazdálkodók, erdészeti szakirányítók fejthették ki, hogy milyen módon szeretnének élni az erdőgazdálkodási lehetőségekkel és mit tartanak a legalkalmasabb megoldásnak.

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a fórumsorozat pdf rendezvénynaptárjában (234 KB) érhetők el.

A következő alkalommal, 2020. október 1-én, 15 órától, az erdők használatba adásának lehetőségeiről hallhatnak az érdeklődők. A fórumra a rendezvénynaptárban foglaltak szerint regisztrálni szükséges.

Forrás: NAK

Kiegészítés:

Íme a negyedik online fórum (1:41:54):

Kapcsolódó:

3 – Az erdőgazdálkodási megbízási szerződések kivezetése 2020-09-23

2 – Az osztatlan közös tulajdon felszámolása erdők esetében 2020-09-15

1 – Az erdészeti szakirányításról szólt a NAK online fóruma 2020-09-10

Előző cikk

A magyar erdőkről, erdészekről beszélt az OEE elnöke

Következő cikk

Magán erdőgazdálkodók a számok tükrében - 2019.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések