FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Online erdészeti fórum-sorozat

Immár hagyományosan, idén tavasszal is online fórumot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az erdőkhöz kötődő jogcímek Egységes kérelemben (EK) való kezeléséről. A fórumhoz csatlakozók az EK mellett a 2023-27-es időszakra szóló új Közös Agrárpolitika tervezett erdészeti célú támogatási lehetőségeibe is betekintést nyerhetnek majd.

A korábbi rendezvényeken való részvétel, a hallgatóság aktivitása azt mutatja, hogy a szakma részéről igény van az ágazattal kapcsolatos uniós és hazai történésekhez kapcsolódó tájékoztatásra, a változó jogszabályi és támogatási környezet megismerésére.

A Kamara „Egységes Kérelem- erdőgazdálkodási tevékenységekhez kötődő támogatások és a 2023-27-es időszakra szóló új Közös Agrárpolitika erdészeti vonatkozásai” címen meghirdetett fóruma elsősorban ez utóbbihoz kapcsolódik szorosabban. Várhatóan ugyanis április második felében nyílik az EK felülete és válik lehetővé a gazdálkodók támogatási alapkérelmeinek benyújtása, ami természetesen több, erdészeti tevékenységhez kötődő támogatást is érint.  

A tapasztalatok szerint az erdőgazdálkodók részéről is egyre inkább felmerül az igény arra, hogy az erdészeti szakirányítók, szakirányító vállalkozások az erdészeti felhívásokkal kapcsolatos támogatási kérelmek beadásában, illetve a kifizetési igénylésekhez kötődő feladatokban szakmai és adminisztratív segítséget nyújtsanak. A tervezett rendezvény emiatt is elsősorban az erdészeti szakirányítók, szakirányító vállalkozások és erdészeti szaktanácsadók számára szóló, szélesebb körű és hiteles tájékoztatás nyújtását célozza meg.

A naprakész információk biztosítása érdekében a tájékoztatást a Magyar Államkincstár (MÁK) Erdészeti Támogatások Osztályának kollégái, és a NAK Egységes Kérelem szakértői fogják adni. (Továbbá azokról a jogcímekről is lesz szó, amelyek nem az EK-hoz fűződnek.)        

A fórumon emellett szeretnénk információval szolgálni az új Közös Agrárpolitika erdészeti vonatkozásairól is, hiszen az Európai Unió Bizottsága 2022. november 7-én elfogadta Magyarország Közös Agrárpolitikai Stratégiai tervét, amely alapján a források 2023. január 1-től felhasználhatóvá váltak. Az erdészeti ágazatra fordítható összeg mintegy 310 milliárd forint, ami mintegy háromszorosa az előző ciklusénak. A részletekről az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály munkatársai fognak tájékoztatást nyújtani.

A fórumsorozat egyes alkalmainak időpontjai és témái a következők:

 1. április 18., 14:00 órától

– Egységes Kérelem keretrendszere, általános bemutatása (előadó: NAK)

Erdőhöz kötődő támogatások I. (előadó: MÁK)

 • EMVA Mezőgazdasági területek erdősítése (EMVA-MgTE)
 • VP Erdősítés
 • VP Erdő-környezetvédelem
 • VP Natura 2000 erdő

Nem EK-hoz kötött VP-s erdős támogatások

 • VP Erdészeti genetikai erdőforrások megőrzése
 • VP Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése

 1. április 19., 14:00 órától

– Közös Agrárpolitika 2023 után az erdőgazdálkodásban (előadó: AM)

Erdőhöz kötődő támogatások II. (előadó: MÁK)

 • NVT Mezőgazdasági területek erdősítése (NVT MgTE)
 • EMVA Erdő-környezetvédelem
 • VP Erdőkár megelőzés
 • VP Erdőkár helyreállítás
 • VP Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása
 • VP Erdei ökoszisztémák ellenálló-képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások

Nem EK-hoz kötött VP-s erdős támogatások

 • VP Fiatal erdők ápolása

A hallgatóságnak lehetősége lesz kérdések felvetésére és észrevételek megtételére is.

A fórum egyes alkalmai mind a szaktanácsadói, mind a szakirányítói képzési rendszerben akkreditálásra kerültek. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amely ITT tehető meg.

Az esetleg felmerülő további kérdéseket a dosa.ildiko@nak.hu e-mail címen várjuk.

Az egyes alkalmakat követően az előadások anyagai a NAK honlapján elérhetők lesznek.

forrás: NAK / Dósa Ildikó

Előző cikk

Társadalmi egyeztetés - egységes kérelemhez kapcsolódó új jogszabályok

Következő cikk

JAF IrodaDesign pályázatStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések