FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fatömegtáblázatok elektronikusan (pdf)

Minden erdésznek ismerős a Fatömeg-számítási táblázatok c. könyv, melynek utolsó nyomtatott kiadása már régebben elfogyott. Ugyanakkor pdf-ben letölthető az NFK honlapjáról.

A Fatömeg-számítási táblázatok című, sok erdész napi munkájához és az erdészetet tanulók tanulmányaihoz nélkülözhetetlen könyv elfogyott, nyomtatott változatából új példány nem kapható. Régebben az ÁESZ, …, NÉBIH-EI adta ki. Most az NFK-hoz tartozik a téma. Érdeklődésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a közeljövőben nem tervezik nyomtatásban kiadni, igényfelmérés alapján talán majd később.

A mű ugyanakkor nélkülözhetetlen a tanuláshoz és a napi munkához, ezért elérhetővé tették az NFK erdészeti aloldalán, ahol a lap legaljára görgetve található ez a kapcsoló:

Fatömeg-számítási táblázatok (pdf)

A pdf feliratra kattintva zip tölthető le, amit kicsomagolva juthatunk a pdf-hez. Úgy tűnik, ezt a lehetőséget még kevesen ismerik, mert harmadik nekifutásomra sem töltött le (esetemben: Mozilla Firefox), ennek okát keresve találtam ezt a választ, amitől nem kell megijedni. A Megnyitást kell választani és teljes biztonsággal letölthető, kicsomagolható és használható. (Az alábbi képre kattintva is működik.)

Ha valaki szeretné, ebből a FATÁJ cikkből a már kicsomagolt pdf-et töltheti le magának: Fatömeg-számítási táblázatok (8,5 MB, 280 oldal)

Forrás: NFK
Írta: Mőcsényi Miklós

Kiegészítés:

Ismereteink szerint az állami erdőgazdaságok vállalatirányítási rendszerében van olyan modul, amely lényegében megfelel a fatömegtábla elektronikus változatának, de arról nincs információnk, hogy a gyakorlatban az érintett erdészek ezt a lehetőséget, vagy inkább a nyomtatott könyvet használják-e.

Nem tudunk róla, hogy ezen kívül lenne a fatömegtáblának bármilyen működő, számítástechnikában alkalmazható elektronikus változata.

Előző cikk

Magán erdőgazdálkodók a számok tükrében - 2019.

Következő cikk

PVAC ragasztástechnikai üzemi gyorstesztek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések