FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ESZR kompatibilis a MobileForester

A Faforrás Kft. által fejlesztett MobileForester erdészeti mérőeszköz újabb mérföldkőhöz érkezett. Az eddigi hat funkciót kiegészítve két újabb készült el. Másik nagy előrelépés, hogy a MobileForester által készített fájlok kompatibilissé váltak az ESZR rendszerrel, így a fájlok könnyen feltölthetők.

Célunk továbbra is az, hogy a digitális technika alkalmazása még inkább teret nyerjen az erdőgazdálkodás és azon belül az erdészeti felmérések terén. Ennek alkalmazása az eddigi tapasztalatok alapján jelentősen növeli a pontosságot és a hatékonyságot.

A MobileForester idei újításai tovább segítik a terepen felmérő szakemberek munkáját. A meglévő funkciók a távolság mérés, famagasságmérés, átlalás, köbözés, sarang tömör térfogat meghatározás és a digitális relaszkóp után kifejlesztésre került a lejtszögmérés és a fatömegbecslés.

Mivel a MobileForester már eredendően is rendelkezett a fatömegbecsléshez szükséges átmérőmérés és famagasságmérés funkcióval, ezért kézenfekvőnek bizonyult, hogy a cég belevágjon az új funkció megalkotásába. A minél szélesebb körű használhatóság érdekében és a felmerült igényeknek megfelelően az új funkció eredményeként elkészülő mérési fájlnak kompatibilisnek kellett lennie a Naviscon Kft. által üzemeltetett ESZR-rel. Így lehetővé vált, hogy a fatömegbecslés idő- és munkaigényes eljárása egyszerűbb legyen. Levéve a helyszíni adminisztráció terhét a felmérőről, a szakemberek ténylegesen csak arra tudnak figyelni a MobileForester használatakor, ami a legfontosabb: hogy a mérések pontosak, az adatok hitelesek legyenek. Jelenleg a fatömegbecslést minimum három eszközzel végzik. A terepen szükségük van átlalóra, famagasságmérőre és egy adatrögzítőre. Mindezek kezelése ráadásul általában két (három) ember munkájával valósítható meg. A MobileForester ezzel szemben egyetlen eszközbe integrálja ezeket és így egy személy is el tudja végezni a felmérést.

Első lépésben ki kell választani az erdőrészletet egy felvitt erdőrészlet listából, ami tartalmazza az azonosító kódot és az erdőrészlet megnevezését.

Ha a bejárás során több erdőrészletet érint a felmérő, lehetősége van a mérés közben ezt változtatni. Hasonlóképpen a fafaj megadása és módosítása is lehetséges a mérés közben a fafajlistából. Az átmérő távolról a fa megközelítése nélkül mérhető meg. Ez jelentősen csökkenti a mérésre fordítandó időt, élőmunkaigényt és ezzel együtt magát a költségeket is. A pontos mérést segíti a zoom-funkció. Az applikáció egy intelligens algoritmus támogatásával automatikusan illeszti a méretnyilakat a megcélzott fa törzsére. Ennek elfogadása esetén, a kijelzőn azonnal megjelenik az átmérő. Az illesztés szükség esetén manuálisan korrigálható.

Minden átmérőmérést követően az applikáció felajánlja a famagasság mérését vagy szükség esetén a becslését. Így folyamatosan nyomon követhető, hogy hány átmérőhöz történt famagasság mérés. A munka közben lehetőségünk van az eddigi eredmények megtekintésére is.

A felmérést követően a fájl az applikációban xlsx formátumúvá exportálható, majd ezt követően az ESZR-be feltölthető.

(x) FAFORRÁS Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Keresztnevek Ikea-bútorokról

Következő cikk

Biotermék üzem Kemiben (Finnország)



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések