FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PVAC ragasztástechnikai üzemi gyorstesztek

A Szolvegy Kft. gyakran tapasztalja, hogy a termékeit felhasználóknál és azok vevőinél keletkező ragasztási problémáknak nem a ragasztó az oka, hanem a ragasztás technológiai vagy hasonló hiba. Ezeket tekinti át a cikk és tesz javaslatot célszerű üzemi vizsgálatokra.

Üzemi szinten egyre nagyobb igény mutatkozik olyan vizsgálati módszerek és mérések kidolgozására, amelyek költséges berendezések használata nélkül, minimális idő- és költségráfordítással is megbízható és összehasonlítható eredményeket nyújtanak. Számos, könnyen meghatározható fizikai jellemző ellenőrzésével pedig több ragasztási probléma előre jósolható és megelőzhető.

Ragasztási körülmények ellenőrzése

– Hőmérséklet

– A felhordott ragasztó mennyisége

– A présidő és présnyomás szerepe

Lehetséges üzemi gyorstesztek

– Ragasztási sík vizsgálata jódoldattal

Összefoglalás

A fentiekben röviden összefoglaltuk azokat a paramétereket, amelyek ismerete és meghatározása (hőmérséklet, páratartalom, présidő, présnyomás) kiemelkedően fontos a ragasztási problémák elkerülése érdekében, valamint bemutattuk a felhordási mennyiség változtatásának hatását a ragasztási szilárdságra.


Alábbiakban olyan üzemi vizsgálatokat mutatunk be, amelyek könnyen elvégezhetők és jól reprezentálják a ragasztott elemek további felhasználási körülményeit. Részletesen tárgyaljuk, hogy egy üzemi teszt során milyen ragasztástechnikai szabályokra kell ügyelni, hogy a vizsgált minták összehasonlíthatók legyenek. Ismertetjük a ragasztás elszíneződésének legfőbb okait és elkerülésének lehetőségeit.

Tömbösített ablakfríz delaminációs vizsgálata

– Fenyőfa gyantatartalma

– A fa évgyűrűk szerkezete

– Ragasztandó faipari elemek és/vagy a ragasztó elszíneződése

Üzemi tapasztalatok

Ragasztótesztek, üzemi kísérletek, ill. a felhasználókkal együttműködve végzett közös fejlesztések során gyakran tapasztaljuk, hogy sok helyen meglehetősen mostohán kezelik a ragasztást. Nincs technológia utasítás a ragasztásra, nincsenek rögzítve a paraméterek, nincs szabályozva a gyártásközi ellenőrzés.

Az utóbbi évtizedek fejlesztései elkényelmesítették a ragasztással foglalkozó faipari szakembereket. Megszokták, hogy mostoha körülmények között is megfelelő minőségű termékeket tudnak készíteni. Ez elaltatja az éberségüket, elfedi a kisebb figyelmetlenségből származó hibákat, hamis biztonságérzetet kelt.

Ugyanakkor egyre jobban szigorodik az a követelményrendszer, amely arra hivatott, hogy minél tartósabb, megbízhatóbb és főleg biztonságosabb faipari szerkezeteket gyártsanak, természetesen minél olcsóbban. Ez egyre jobban kikényszeríti az üzemekből a belső ellenőrzési rendszerek kiépítését, szigorítja a házi szabványokat, ill. előírja elkészítésüket. Az ilyen, vagy ehhez hasonló vizsgálati módszerek jó alapot jelenthetnek ehhez.

A két részes írás 9 oldalas, amiből a fentik a címszavak és egyes kiragadott részek. A teljes anyag pdf-ben letölthető.

Szerzők: Ondok Róbert Csaba,
Darázsi Melinda,
Oncsik Tamás
Szolvegy Vegyipari Kft.

Kiegészítés:

Az itt leírt, 2020. tavaszán bemutatott vizsgálatok, előkísérletek segítségével sikerült a cégnek meggyőznie az egyik legnagyobb német ajtófríz gyártót a Szolvegy PVAC faipari ragasztók kiválóságáról annyira meggyőznie, hogy 2020. augusztásától e német cég havi 17 tonna ragasztót vásárol a Szolvegytől.

Előző cikk

Fatömegtáblázatok elektronikusan (pdf)

Következő cikk

Wravor szalagfűrészek a Hunnia Fagép kínálatában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…