FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

A németországi bútorgyártók eladásai: javulás volt szeptemberben

“Az eladások április-májusi drasztikus csökkenését, amit a leállás okozott, mára nagyrészt iparunk pótolta” – mondja Jan Kurth, a Német Bútoripari Szövetség (VDM) ügyvezető igazgatója. A cikk a szeptemberi adatokat elemzi. 2020. egésze várhatóan -5%-kal zár.

“A fogyasztók nagy keresletének köszönhetően a német bútoripar jól felépült a nyári hónapok tavaszi zárásából” – mondja Jan Kurth, a Német Bútoripari Szövetség (VDM) ügyvezető igazgatója a Szövetségi Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréseire hivatkozva. “Iparunk fogyasztási cikk szegmensei pozitív fejlődést mutatnak” – számol be Kurth. Szeptember hónapban a magánbútorok igényeinek megfelelő divíziók 5,7% -kal, 1,3 milliárd euróra növelték eladásaikat. A kárpitozott bútorgyártók különösen 17,8% -kal, 92 millió euróra, a konyhabútor-gyártók pedig 11,6% -kal 560 millió euróra nőttek. Az “Egyéb bútorok” részleg, amely magában foglalja a nappali-, étkező- és hálószobabútorokat, valamint az apró bútorokat, a kárpitozatlan ülő- és bútorrészeket, megközelítőleg stabil üzleti tevékenységet folytatott (-0,9%-kal, 603 millió eurót elérve). A matracgyártók 6,8%-kal növekedtek 71,8 millió euróra.

Ezzel szemben a beruházási javak ágazatában feszült a helyzet: a gazdaság nagy részében a beruházások visszafogása miatt az irodai és bolti bútorok gyártói szeptemberben 352 millió euró árbevételt értek el, ami 14%-kal kevesebb, mint az előző évben. A német bútoripar egészének árbevétele 0,8%-kal, 1,68 milliárd euróra nőtt szeptemberben. Míg a belföldi értékesítés 1,9%-kal, 1,15 milliárd euróra nőtt, az export 1,5%-kal, 533 millió euróra csökkent.

“Az eladások áprilisi (-28,7%) és májusi (-23,3%) drasztikus csökkenését, amelyet a leállás okozott, időközben iparunkban jelentősen pótolta” – folytatja Kurth. “Az áfa-csökkentés* mellett segített bennünket az a tény, hogy a fogyasztók a korlátozott utazási és szabadidős lehetőségek következtében költségvetésüket a lakberendezés javára helyezték át. A szépen berendezett, hangulatos otthon még fontosabbá vált a korona-vírus időkben.”

Az első kilenc hónapban a 465 német bútorgyártó, amely 50 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztat 12,4 milliárd euró árbevételt ért el, ami 6,7%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A fogyasztókkal kapcsolatos területek (végvevők, személyek) az értékesítés 5%-os, 9,6 milliárd eurós csökkenésével lényegesen jobban teljesítettek, mint az irodai és bolti bútorok (mínusz 11,9%-kal 2,7 milliárd eurót elérve).

A konyhabútor-ipar volt az egyetlen szakterület az előző évi szint felett, az árbevétel 1,8%-kal, 3,8 milliárd euróra nőtt az első kilenc hónapban. A kárpitozott-bútor ipar 3,4%-os csökkenést regisztrált 650 millió euróra érkezve. Az “Egyéb bútorok” részleg 10,5%-os csökkenéssel, 4,6 milliárd eurót ért el. A bútoripar legkisebb szegmensének – a matracgyártóknak – forgalma 550 millió euró volt, 4,1%-kal kevesebb, mint az előző évben.

“A pozitív rendelési kedv alapján bízhatunk abban, hogy iparunk az év hátralévő részében folytatja a fellendülést, és a következő évet jó rendelésállománnyal kezdheti.”, mondja Kurth. A szakmai szövetségek belső felmérései szerint a beérkező megrendelések a német lakóbútor iparban 2020. első kilenc hónapjában 10,8%-kal, a német konyhabútor-iparban 9,1%-kal emelkedtek. A kárpitozott-bútor iparban 2,6%-os növekedést regisztráltak. Az októberi megrendelések szintén egyértelműen pozitívak. A német bútoripar kihívásokkal néz szembe a nemzetközi üzleti életben, amely – tekintettel a bútorkereskedelem jelenlegi, korona-vírus miatti lezárásra néhány szomszédos országban – továbbra is nehéz, ahogy Kurth kifejti. “Ezenkívül fontos kezelni a szállítási szűk keresztmetszeteket, például a forgácslap, a hab vagy a szerelvények esetében, amelyek a lezárás és a nyári hónapokban szokatlanul nagy kereslet eredményeként alakultak ki.”

Éves szinten 2020-ban a VDM (Német Bútorszövetség) szerint a bútoripar egésze akár az 5%-ot elérő árbevétel csökkenéssel kell számoljon. A konyha és a lakóbútorhoz közeli szegmensek valószínűleg ennél jobban járnak.

Forrás: moebelmarkt.de,
Fotó: VDM

Megjegyzés:

* Németországban az ÁFA álalános mértéke 2020. július 1-vel 19%-ról 16%-ra csökkent, a kedvezmyényes áfá-s termékeknél és szolgáltatásoknál pedig 7%-ról 5%-ra.

Ugyanakkor számos németországi hírforrás szerint 2021-ben ismét vissza emelkedik az ÁFA. A mérték és a részletek iránt érdemes a német sajtót figyelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Így készítsük fel a kertünket a fagyokra

Következő cikk

Design Management Díjat kapott a PlydesignStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések