FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Így készítsük fel a kertünket a fagyokra

A tél már a nyakunkon, a kertünkben azonban még mindig várnak ránk olyan last minute feladatok, amelyeket az első fagy beköszönte előtt el kell végeznünk – erre hívják fel a figyelmet a STIHL kertápolási szakértői legfrissebb podcast adásukban.

Utolsó fűnyírás és faültetés

“Bár egyre korábban sötétedik, érdemes kihasználnunk még az időt, arra, hogy elvégezzük a szükséges kerti munkákat még az első fagy előtt” – mondja McMennemy Márk, a STIHL kertápolási szakértője a STIHL KertÉRTŐK legfrissebb podcast adásában. Hozzáteszi, tulajdonképpen addig tudunk kertészkedni, amíg a talaj még ásható, így akár azokat a növényeket is átültethetjük, amik jelenleg nem a legoptimálisabb helyen vannak.

Beh Mariann szerint a fűnyírással lassan felhagyhatunk, hiszen a fű növekedése lelassul. Úgy véli, az utolsó fűnyíráskor is érdemes 4-5 centiméteres magasságra meghagyni a füvet, hogy aztán a karbantartási feladatok elvégzését követően eltegyük fűnyírónkat a fészerbe.

“Az első fagyok előtt még gyorsan ültethetünk szabad gyökerű fákat is, amelyekből ilyenkor még széles a kínálat a kertészetekben”- mutat rá a szakértő. Hangsúlyozza: novemberre már leáll a fák biológiai működése, ültetés előtt azonban érdemes 10-12 órára vízbe áztatnunk a gyökereiket annak érdekében, hogy minimalizáljuk a vízveszteséget és csökkentsük a sokkhatást, ami ilyenkor éri őket.

Eljött az aprítás és a mulcsozás ideje

Bodor László, az Andreas STIHL Kft. műszaki marketing menedzsere szerint ebben az időszakban az aprítógépek a legjobb barátaink, ezek közül is a forgókéses eszközök, amelyekkel egyaránt tudunk zöldhulladékot és gallyakat is aprítani.

“Van olyan kialakítású gép is, amin kapcsolóval tudjuk a forgásirányt változtatni, így egy mozdulattal át tudjuk állítani az eszközt például fás szárú növények aprításáról a lágy szárúakra” – magyarázza. Úgy véli, az így kapott nyesedéket mulcsozásra is felhasználhatjuk, McMennemy Márk azonban a Hügel-kultúrás magaságyások kialakításához alkalmazza.

“Alulra jönnek a nagyobb ágdarabok, fölé pedig mindenféle zöld hulladék, ami összeér és jól táplálja majd a zöldségeket” – fűzi hozzá a podcast adásban a kertápolási szakértő. Beh Mariann a mulcsozáskor a gyógynövényekre fordít különösen nagy figyelmet, így a rozmaring, a kakukkfű, a muskotály, a zsálya és az orvosi zsálya tövét érdemes védeni vele a fagyoktól.

És hogy mi mindent érdemes még elvégeznünk az első fagy előtt? Kiderül a STIHL KertÉRTŐK legfrissebb podcast adásából.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Díjnyertes magyar design - sikeres magyar bútor

Következő cikk

A németországi bútorgyártók eladásai: javulás volt szeptemberben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…